Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pár kapek krve pro tebe, pro někoho život. Ještě nedaruješ? Změň to!

Přemýšleli jste někdy o darování krve? Nechat se jednou za čas „vycucnout“ může někomu dalšímu zachránit život. Navíc jako dárce získáte různé benefity.

Je asi naprosto jasné, že nikdo na světě nemá jehly v lásce. A představa, jak vám někdo napíchne žílu, nepatří k těm nejlákavějším. Jenže pocit, že jste udělali něco pro dobro ostatních, je k nezaplacení. Navíc nikdy nevíte, kdy budete sami trochu té „nulky negativní“ nebo třeba „pozitivního béčka“ potřebovat.

Během loňského roku odebrali na transfuzním oddělení liberecké nemocnice okolo 9 000 odběrů plné krve a zhruba 3 000 odběrů dodala českolipská nemocnice. Odběrů plazmy bylo přes 4000.

Jistě se najdou lidé, kteří by rádi darovali, ale z nějakého důvodu nemůžou. A stejně tak je určitě i hodně lidí, kteří ještě krev nebo plazmu nedarovali a přitom by mohli. Loni se řady dárců rozrostly hned o několik stovek nováčků. „Loni přibylo 470 prvodárců. Naprostá většina z nich byla z Liberecka, přibližně jedna čtvrtina pak z Jablonecka,“ říká primářka transfuzního oddělení Renata Procházková.

Primářka dále upozorňuje, že i přes tento úctýhodný počet potřebuje nemocnice stále nové dárce. A to nejen protože lidé stárnou, ale kolikrát nemohou přijít darovat krev ani pravidelní „zákazníci“ transfuzního oddělení, například kvůli oparu nebo nachlazení.

Nafrněné doktory a nepříjemné sestry nečekejte

Všechna pravidla a postup při darování krve si můžete přečíst na webu oddělení ZDE. Prvodárci se navíc mohou se všemi dotazy obrátit na pracovníky transfuzního oddělení skrze e-mail nebo bezplatnou telefonní linku (nejlépe po 11. hodině).

Možná vás od darování krve odradil pouhý předsudek. Říkali jste si, že nemáte rádi návštěvy jakéhokoliv lékaře a nepotřebujete, aby se na vás sestra či doktor dívali s otráveným výrazem ještě při odběru krve? Tak tohle tady nečekejte. Personál na „transfuzce“ patří k tomu nejpříjemnějšímu. Vážně! Během let, co sama daruji, se mi nestalo, aby na mě byl někdo nepříjemný. Právě naopak. Už ve dveřích vás pozdraví sestra úsměvem, každý vám poděkuje za vaši návštěvu a ještě se neustále ujišťují, zda je vám fajn.

No řekněte, kde tohle zažijete? I darování má ale svoje pravidla. Ideální dárce musí splňovat některá nutná kritéria. „Optimální dárce se musí pohybovat mezi věkovou hranicí 18 až 60 let nebo vážit minimálně 50 kilogramů,“ komentuje Procházková.

Pozor na peří a žádnej alkohol

Den před darováním by pak měli lidé omezit náročné fyzické aktivity, tučná a přepálená jídla a samozřejmě alkohol. Holt si tak večer nedáte k filmu sklenku vína nebo piva, ale zas vás bude další den hřát příjemný pocit, že jste udělali něco smysluplného.

Nově by se navíc měla urychlit i doba, kterou na odběru krve strávíte. „Chceme urychlit vyšetření před samotným odběrem krve. Pro dárce plazmy navíc od dubna zařadíme i odpolední odběry, zatím tedy ve zkušebním provozu,“ prozrazuje primářka. Pokud se tedy odhodláte jít darovat, čeká vás odměna nejen v podobě kuřete nebo salátu pro doplnění energie, ale také různé benefity. Třeba vstup zdarma do liberecké ZOO nebo na jablonecký fotbal.

Foto pixabay.com

Štítky darování, krev, plazma, transfuzní, nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, darování krve, odběr krve

Pár kapek krve pro tebe, pro někoho život. Ještě nedaruješ? Změň to!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.