Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Radnice by ráda získala bývalé sídlo Skloexportu. Rekonstrukce se odhaduje na půl miliardy

Liberec začne jednat se státem o získání bývalého sídla Skloexportu, které je na strategickém místě v blízkosti vlakového a autobusového nádraží. Město chce sedmipodlažní kancelářskou budovu koupit za symbolickou cenu a bez omezujících podmínek jejího využití. Podle znalce má budova, která je prázdná už deset let, hodnotu mezi 27 až 55 miliony korun. Náklady na rekonstrukci se odhadují skoro na půl miliardy korun.

Liberec plánuje, že by rozlehlou budovu částečně využil pro své úředníky. Nyní jsou ve čtyřech objektech, město by ale chtělo opustit Liebiegovu vilu. „Protože toho objektu je škoda, aby tam byly kanceláře," řekl náměstek primátora Jiří Němeček (ANO). V dalších budovách magistrátu je podle něj pro úředníky nedostatek místa.

Navíc budova Uranu je v havarijním stavu a město bude potřebovat náhradní prostory po dobu její rekonstrukce. Rozsáhlé opravy bude potřebovat i Skloexport, mohly by se ale zřejmě dělat postupně. „První dvě patra vypadají velmi dobře a čím jdete výše a blíže se k střeše, tak ten stav je horší," uvedl Němeček. V první fázi by tak podle něj bylo možné obsadit aspoň dvě patra.

Podle primátora proto bude město při jednáních se státem usilovat o to, aby Skloexport získalo bez omezení jeho využití. „Tak abychom tam mohli poskytovat prostory i pro další subjekty, mohly by to být i komerční, které by nám třeba pomohly s financováním rekonstrukce budovy," řekl primátor. Pokud by město Skloeport získalo od státu za stejných podmínek jako před lety sousední budovu Uran, nemohlo by kanceláře nikomu dalšímu pronajmout.

Budova Skloexportu

Budova s dvěma podzemními a pěti nadzemními podlažími byla postavená v letech 1928 až 1930 pro daňovou a celní správu, Skloexport ji získal v době komunistického režimu. Světově proslulá firma vyvážela dlouhá léta úspěšně české sklo, ve druhé polovině 90. let ale zkrachovala. Stát budovu převzal v roce 2001, spravuje ji Generální finanční ředitelství a využití pro ni nemá. Poslední nájemci opustili objekt v roce 2009. Pouze ve fázi záměrů zůstalo, že se do ní přestěhují zaměstnanci finančního úřadu, úřadu práce či České správy sociálního zabezpečení. Stát budovu k prodeji nabídl poprvé už v roce 2008, kdy za ni žádal bezmála 85 milionů korun. Žádný zájemce se tehdy nenašel. Neúspěchem skončila i další vypsaná výběrová řízení na její prodej, při nichž se cena postupně snižovala.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Liberec, Skloexport, radnice, rekonstrukce, Jiří Němeček, ANO 2011, Česká správa sociálního zabezpečení, Úřad práce České republiky, Generální finanční ředitelství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice by ráda získala bývalé sídlo Skloexportu. Rekonstrukce se odhaduje na půl miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.