Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Svijanský pivovar rozšíří varnu skoro o polovinu. Nechce vařit o víkendech

Soukromý Pivovar Svijany připravuje rozšíření své varny. Kapacita by se měla zvýšit zhruba o 40 procent. Přibude druhá mladinová pánev. Hlavním cílem je odbourat víkendovou práci, která je příliš drahá. Dnes jede varna od dubna někdy až do srpna nepřetržitě včetně sobot a nedělí.

„Lidé ale o víkendech pracovat nechtějí, chtějí mít volno," řekl ředitel pivovaru Roman Havlík. Největší pivovar v Libereckém kraji chce letos do rozšíření kapacit a modernizace investovat zhruba 90 milionů korun.

Nová linka na plechovky

Pivovar Svijany působí na trhu už přes 20 let, za tu dobu do rozvoje investoval stamiliony. Největší investicí byla nová stáčení linka na plechovky za sto milionů korun. Do plného provozu ji ve Svijanech uvedli právě před rokem. Nedávno naplnili plechovku s číslem 10 milionů. „Když jsme linku spouštěli, počítali jsme, že za ten rok do plechovek stočíme 25 tisíc hektolitrů, což je pět milionů plechovek, výroba byla dvojnásobná," řekl Havlík. Díky tomu se podle něj investice vrátí rychleji, podle aktuálních odhadů zhruba za 4,5 roku.

Loni firma do plechovek stočila 6,5 procenta vyrobeného piva. „Každá třetí plechovka šla na export," řekl Havlík. Letos už pivovar plánuje naplnění 12 milionů plechovek. Plechovkové pivo je učeno hlavně na export, zájem o něj podle Havlíka ale roste i na tuzemském trhu. Loni šlo do zahraničí 6,5 procenta produkce svijanského pivovaru, největším zahraničním odbytištěm je Slovensko. Pivovar ale vyváží také do Chorvatska a východoevropských zemí, Pobaltí a Ruské federace. První kontejnery plechovkového piva vypravili ze Svijan také do USA nebo Číny.

Pivovar Svijany

Svijanský pivovar zaměstnává zhruba 170 lidí. V roce 2017 uskutečnila firma podle informací z obchodního rejstříku zakázky za více než 1,2 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst tržeb o více než devět procent. Hospodaření skončilo ziskem 233 milionů korun. Loňské údaje zatím k dispozici nejsou. Celkem chtějí letos v pivovaru překonat hranici 700 tisíc hektolitrů piva, z toho deset procent by mělo jít na export. Loni pivovar na trh dodal 681 686 hektolitrů.

Autoři | Foto Pivovar Svijany

Štítky pivo, Pivovar Svijany, varna, pivovar, plechovka, Roman Havlík, Liberecký kraj, USA, Rusko, Čína, Chorvatsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svijanský pivovar rozšíří varnu skoro o polovinu. Nechce vařit o víkendech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.