Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Za půjčení sdílených kol se bude letos v Liberci platit více

Půjčení jízdního kola v takzvaném bikesharingu bude v Liberci znatelně dražší než loni. První čtvrthodina sice zůstane zdarma, za každou další půlhodinu se ale bude platit 24 korun. Loni to bylo po bezplatném odjetí první čtvrthodiny deset korun.

Podle náměstka primátora Jiřího Šolce (SLK) ale data z minulého roku ukazují, že déle než 15 minut jezdil málokdo. „To se prakticky nikoho netýká," řekl Šolc. Loni si růžové jízdní kolo ve stotisícovém městě půjčilo skoro 8300 lidí, jedno kolo bylo v průměru využito třikrát za den.

Stejně jako loni bude bikesharing v Liberci zajišťovat pro radnici firma Rekola Bikesharing, která tuto službu provozuje podle svého webu i v dalších pěti městech republiky. „Cena se pohybuje všude tak, aby to bylo srovnatelné s městskou hromadnou dopravou," řekla za společnost Rekola Marta Rajmanová. Základní jízdenka v MHD v Liberci stojí 20 korun.

Nejdražší sdílená kola

Cena 24 korun za půjčení kola na dalších 30 minut po bezplatné první čtvrthodině bude v Liberci stejná jako v Praze, což je nejvíce. V Brně to je 18 korun, v Českých Budějovicích a Olomouci 16 korun a ve Frýdku-Místku 12 Kč. „V Liberci jsou oproti ostatním městům všechny výpůjčky do 15 minut hrazené," uvedla Rajmanová. Za uživatele je platí radnice a jedna banka. V Praze, Brně, Olomouci i Českých Budějovicích se bezplatná čtvrthodina vztahuje jen na prvních deset jízd každého přihlášeného uživatele.

Jízdní kola si bude možné v Liberci půjčit letos od 1. dubna, radnice bude tuto službu dotovat částkou 982 700 korun bez DPH. K dispozici bude 100 bicyklů. Na základě požadavků města nebude jedna velká zóna, kde bude možné vracet kola, ale více menších ploch po městě. „Tak, aby kola nebyla všude po městě, ale pokud možno ve stojanech," řekl již dříve primátor Jaroslav Zámečník (SLK). Loni si někteří lidé na radnici stěžovali, že cyklisté kola odkládali mimo stojany a připoutávali je třeba k lampám či značkám. Zejména v centru bude nutné kola vracet na vyhrazeném místě, přibyla ale i nová stanoviště ve vzdálenějších místech od středu města. Budou třeba ve čtvrtích Růžodol či Rochlice, podél cyklostezky u řeky Nisa, u zimního stadionu i nedaleko sportovního areálu ve Vesci.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, kondice, správa, cykloturistika, Liberec, jízdní kolo, radnice, Jiří Šolc, Praha, Rekola, Brno, Olomouc, České Budějovice, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za půjčení sdílených kol se bude letos v Liberci platit více  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.