Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Povodním na Nise má zabránit několik desítek opatření

Revitalizace koryta říčky Jeřice v Mníšku, retenční přehrážka s funkcí malé vodní nádrže v Oldřichově v Hájích nebo suchá nádrž v Doníně u Hrádku nad Nisou, to jsou jen tři ze čtyř desítek opatření, která mají pomoci ochránit obyvatele v povodí Lužické Nisy před povodní nebo zmírnit její následky. Cílem studie, kterou nechal zpracovat Liberecký kraj, bylo navrhnout přírodě blízká protipovodňová opatření.

Studie pro oblast Lužické Nisy se zaměřila na území od jejího soutoku s Údolským potokem až po státní hranice, včetně přítoků. Pokrývá území obcí Bílý Kostel nad Nisou, Frýdlant, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Kryštofovo Údolí, Mníšek a Oldřichov v Hájích. Podle starostky Chotyně Jany Mlejnecké (Chotyně - obec, kde se hezky žije) by si obce bez pomoci kraje nemohly takový projekt dovolit.

Komplexní řešení

„Hlavní přínos studie je v komplexnosti řešení a v aktivním zapojení všech dotčených subjektů," informoval krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj). Studie navazuje na podobný projekt, který před třemi lety zpracovali na Frýdlantsku pro oblast kolem řeky Smědé. Studie pro Lužickou Nisu stála bezmála čtyři miliony, většinu zaplatila Evropská unie, obce daly dohromady téměř 186 tisíc korun.

Liberecký kraj a povodně

Liberecký kraj postihla v minulých letech velká voda opakovaně. Největší škody napáchala blesková povodeň, která v srpnu 2010 zasáhla 81 obcí. Voda tehdy zaplavila více než polovinu území Libereckého kraje, vyžádala si pět lidských životů a 2000 lidí vyhnala z jejich domovů. Zůstaly po ní škody za 8,2 miliardy korun. Největší škody napáchala tehdy voda v povodí Smědé na Frýdlantsku a Lužické Nisy na Liberecku hlavně u Hrádku nad Nisou a Chrastavy. Povodně ale oblast zasáhly i v letech 2002 nebo 2013.

Autoři | Foto

Štítky záplavy, voda, studie, Liberecký kraj, povodně, Lužická Nisa, povodeň, Hrádek nad Nisou, Mníšek nad Hnilcom, Oldřichov v Hájích, Donín, Chotyně, Chrastava, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodním na Nise má zabránit několik desítek opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.