Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Živý řetěz z lidí v Trojmezí, aktivisté budou protestovat proti Turówu

Jen kousek za hranicemi s Polském se nachází povrchový důl Turów. Dopady těžby se projevují ale i v Česku. Těžba by se navíc měla rozšířit. A právě tomu chtějí aktivisté zabránit, vytvoří proto živý řetěz.

Ruku v ruce, člověk vedle člověka, cizí lidi spojí jeden zájem, jediný protest. Demonstrace se uskuteční 28. dubna, kdy mají aktivisté v plánu utvořit na hranicích Polska, Česka a Německa velký lidský kruh. Klidnou akci doplní projevy i veřejný dopis polské vládě.

Organizátoři na akci zajistí i speciální autobus, který návštěvníky na místo přepraví z Prahy a Liberce.

Akce se zúčastní například zástupci organizace Greenpeace, která upozorňuje na negativní dopady těžby v Turówě v podobě nedostatku vody v krajině i studních. Na akci bude i hnutí Limity jsme my, EKO-UNIA, Rozwój TAK – Odkrywki NIE a hrádecký spolek Chráníme vodu.

O problémech s vodou na Hrádecku a Frýdlantsku není pochyb a rozšíření dolu by tomu jistě nepomohlo. „To ložisko už spíše nebude prohlubováno, protože jsou tam jen krystalické skály, největší hrozbou je přesunutí těžby jižním směrem k Hrádku nad Nisou," uvedl již dříve pro ČTK hydrogeolog Sylwester Kraśnicki.

„Důl Turów má již dnes přímý vliv na enormní úbytek podzemní vody, kterou kvůli těžbě odčerpává. Ohroženo je asi 30 000 obyvatel měst Hrádek nad Nisou, Frýdlant a dalších sídel. Dalším rozšířením a prohloubením dolu hrozí, že tato krajina a místní lidé přijdou o zdroj pitné vody,“ upozorňují organizátoři akce.

„Tomuto ohrožení se nyní musíme postavit!“ hlásají organizátoři. Skupina PGE, která je majitelem dolu i sousední elektrárny Turów, by ráda pokračovala v těžbě až do roku 2044. Zatím má platné povolení jen do příštího roku. A ekologičtí aktivisté chtějí dalšímu povolení těžby zabránit. Podle organizátorů mají lidé šanci plány majitelů dolu změnit. „V procesu Posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) se mohou proti záměru postavit také všichni lidé z České republiky, Německa i Polska,“ vysvětlují.

Autoři | Foto FB/Limity jsme my

Štítky Turów, těžba, důl, aktivisté, ekologie, demostrace, živý řetěz, Důl Turów, Česko, Trojmezí, Německo, Polsko, Vláda Polské republiky, Greenpeace, Praha, Liberec

Živý řetěz z lidí v Trojmezí, aktivisté budou protestovat proti Turówu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.