Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mladí automechanici mají ve Vysokém špičkové zázemí a nejmodernější techniku

To je školní zázemí snů. Automechanici ve Vysokém mají nejmodernější techniku a skvěle vybavené dílny. Není divu, že sem za studiem jezdí zájemci i více než 100 kilometrů.

Ve špičkově vybavených dílnách a s nejmodernější technikou budou pracovat budoucí automechanici v Integrované střední škole ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku. Škola zaměřená na automobilový průmysl je jednou ze dvou v Česku, kde jsou zaměřeni i na motocykly. I díky tomu si škola na nezájem nemůže stěžovat. Studenti sem jezdí i ze vzdálenosti 150 kilometrů, řekla ředitelka školy Markéta Zelinková u příležitosti otevření nového centra odborného vzdělávání, jehož výstavba stála bezmála 50 milionů korun.

„Máme nejnovější technologie, mají to servisy, ale většina škol to nemá, a my jsme rádi, že se děti s těmi novinkami mohou tady seznámit,“ řekla Markéta Zelinková. Je podle ní obrovským přínosem, když děti dostanou možnost učit se na nových strojích, s nimiž pak budou pracovat ve svém profesním životě.

Studenti budou připraveni i na elektromobily

„Je tam válcová zkušebna brzd, zkušebna, kde se měří výkon, máme 3D laserovou geometrii, i nejmodernější pneuservis, to znamená zouvačku, vyvažovačku broušení kotoučů, a to všechno v nejnovější technologii,“ dodala Zelinková. Vybavením už je škola připravena také na elektromobily, které jsou trendem a i s nimi teď studenti mají možnost pracovat.

Škola ve Vysokém má přes svou odlehlost studentům co nabídnout. V současné době má 350 studentů a učňů, z toho zhruba třetina je ubytována ve zdejším internátu. Škola nabízí maturitní obor Autotronik, zaměřený na údržbu, opravy, diagnostiku a měření technického stavu motorových vozidel a učební obory spojené s výrobou a opravami aut, motorek i lesnických strojů jako je mechanik, ale i karosář nbo lakýrník. „Naši absolventi nemají problém najít uplatnění, firmy se o ně doslova přetahují. Firmy za námi chodí, snaží se nám nabízet spolupráci, hlavně aby získaly kvalitní studenty,“ dodala Zelinková.

Nové vzdělávací centrum ve Vysokém je už páté z osmi, která se v Libereckém kraji budují. V lednu otevřeli první ve Frýdlantu, před pár týdny další v Liberci a počátkem dubna dvě centra zaměřená na technické obory v České Lípě. Za týden bude další předáno studentům v Turnově.

Centra odborného vzdělávání jsou největším krajským projektem, jejich vybudování přijde na bezmála 600 milionů korun a většinu zaplatí Evropská unie. „Máme ambice do nového programovacího období dotací z EU po roce 2021 připravit podobné projekty na dalších školách,“ dodal hejtman Martin Půta.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Semilsko, Vysoké nad Jizerou, škola, automechanici, Integrovaná střední škola, technika, Evropská unie, Česko, okres Semily, Martin Půta

Mladí automechanici mají ve Vysokém špičkové zázemí a nejmodernější techniku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.