Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hráz u Černé Nisy se turistům i cyklistům uzavře, důvodem je oprava

V letošním roce dojde na opravu hráze na Černé Nise. Z toho důvodu se uzavře turistům i cyklistům. Opravy odstartují ještě před letní sezónou a potrvají až do podzimu příštího roku.

Turistům se před letní sezonou uzavře cesta přes hráz jizerskohorské přehrady na Černé Nise v Bedřichově. Důvodem je oprava hráze, která potrvá do podzimu příštího roku. Povodí Labe za ni bez daně zaplatí skoro 17 milionů korun. Práce by měly začít během měsíce, řekl hrázný přehrady Petr Noswitz. „Staveniště je předané,“ dodal. Během opravy hráze se přehrada vypouštět nebude.

Po zahájení prací bude podle něj cesta přes hráz pro pěší i cyklisty uzavřená. „Bude to na cedulích na cestách, lidé se to dozvědí i v infocentru v Bedřichově,“ uvedl hrázný. Přehrada a její okolí je oblíbeným cílem turistů, nachází se ve druhé a třetí zóně Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Je také nejvýš položenou přehradou v republice s výjimkou horní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně.

Přehrada je součástí soustavy retenčních nádrží, které byly v podhůří Jizerských hor vybudovány v letech 1902 až 1911. Pět přehrad v Liberci na Harcovském potoce, v Bedřichově na Černé Nise, ve Fojtce na Fojtském potoce, v Mlýnici na Albrechtickém potoce a v Jablonci na Mšenském potoce bylo postaveno podle projektu německého architekta Otto Intzema po ničivých záplavách, které oblast zasáhly v roce 1897. Bedřichovská přehrada má zároveň i rekreační charakter a využívá se také k rybaření.

Hráz přehrady postavené v letech 1902 až 1905 už rekonstrukci nutně potřebuje, poslední větší se dělala v 50. letech minulého století. Na délku má hráz 340 metrů a ve špatném stavu je železobetonová deska v koruně, kterou prosakuje voda. Musí se celá demontovat asi do půl metru hloubky a dát nová izolace. Práce lze kvůli náročným klimatickým podmínkám provádět jen asi šest až sedm měsíců v roce.

Oprava hráze už měla být hotová, za prodlevou je krach původní firmy, která zakázku získala. Práce sice zahájila na jaře před dvěma lety, opravu ale dokončila asi jen z desetiny. Povodí Labe tak muselo zakázku vypsat znovu a vybrat jinou firmu. Cena z nové soutěže je skoro o pět milionů korun vyšší, než za kterou ji získala původní firma.

Autoři | Foto Běhej lesy

Štítky Bedřichov, hráz, Černá Nisa, turisté, cyklisté, oprava, přehrada, cyklista, Labe, CHKO Jizerské hory

Hráz u Černé Nisy se turistům i cyklistům uzavře, důvodem je oprava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.