Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sucho v Česku ohrožuje kvalitu piva

Sucho ohrožuje pivo. Sezónní výkyvy počasí a dlouhotrvající sucha totiž způsobují problémy v produkci sladovnického ječmene potřebného k výrobě "tekutého zlata". Vědci z Mendelovy univerzity v Brně tak nyní hledají cesty, jak zajistit kvalitu této klíčové suroviny pro výrobu piva i v prostředí měnícího se klimatu.

Stále častější výskyty extrémních povětrnostních podmínek vedou k tomu, že ječmen jarní nemá dostatečnou kvalitu. Řešení problému má přinést multidisciplinární přístup zahrnující genetiku, molekulární biologii a klasické metody hodnocení výchozích odrůd a linií. „Naším cílem je získat materiál k vyšlechtění odrůd schopných dosáhnout dobrých kvalitativních parametrů i ve stresových podmínkách," uvedl proděkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Radim Cerka, který začínající výzkum podpořený Národní agenturou pro zemědělský výzkum na univerzitě povede.

Jarní sladovnický ječmen je rostlina s krátkou vegetační dobou a malým kořenovým systémem. Klimatická změna na ni proto dopadá více než na jiné.

Vědci z Brna tak budou v případě ječmene jarního hledat genotypy schopnější vyrovnat se suchem. V případě ječmene ozimého pak ty se sladovnickou kvalitou, kterým rychlý vývoj na jaře v důsledku možnosti využití zimní vláhy poskytuje větší šanci uniknout suchu v době tvorby a zrání zrna.

Vědci v posledních letech zkoumají například vztah mezi draslíkem a schopností rostlin odolávat stresu. Draslík hraje důležitou roli v regulaci vývoje rostlin a má vliv na aktivaci enzymů, které se podílí na tvorbě organických látek, bílkovin a škrobu, využívaných při výrobě piva.

Loňský rok byl jeden z nejhorších, co pamatuji, říká legendární sládek od Fleků

Zajištění dostatečné dostupnosti draslíku ve stresových podmínkách může vést k udržení správného vývoje rostlin, a tedy i k dosažení potřebné sladovnické kvality zrna ječmene. „Vlny v produkci a kvalitě sladovnického ječmene tu byly vždy, ale nyní jsou výkyvy opravdu obrovské a bude se to zhoršovat," uvedl Ivan Chramosil, který sládkoval přes 40 let v legendárním pražském pivovaru U Fleků, a patří tak k nejzkušenějším lidem v pivovarském oboru v tuzemsku.

„Loňský rok byl jeden z nejhorších, co pamatuji. Nejen na parametry ječmene, ale i na výnos z hektaru. Když vyjde špatně produkce sladovnického ječmene, tak ve sladovně s tím mohou udělat už jen minimum. Aby pak bylo pivo dostatečně kvalitní, nese to velké nároky na sládky," uzavřel Chramosil.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pivo, sucho, pivař, ječmen, Česko, Mendelova univerzita v Brně, rostliny, Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně, Brno

Sucho v Česku ohrožuje kvalitu piva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.