Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nechceme parkoviště u ložnice, stěžují si obyvatelé Lesní. Jiní přitom v rozšíření parkování doufají

Obyvatelé Frýdlantu se stejně jako v dalších městech potýkají s nedostatkem parkovacích míst. Město už před několika lety zvažovalo vybudování parkovacích míst na sídlišti v ulici Lesní. Tehdy ze záměru sešlo, nyní je ale opět aktuální.

Před třemi lety hledalo město nějakou schůdnou variantu, jak v ulici Lesní vybudovat nová parkovací místa, která místní chtějí. Všechny varianty pak právě se zdejšími obyvateli vedení projednávalo. „Při posledním jednání, na které dorazilo asi pětadvacet obyvatel a žádný předseda, byla většina proti navrženým variantám,“ uvedl tehdy místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Město tak tehdy od tohoto plánu upustilo. Uběhlo pár let a projekt je znovu na stole. Důvodem jsou opakované žádosti opět ze strany místních. Zatímco jedni si tak stěžují, že svůj vůz nemají kam zaparkovat, jiní auta a nové parkoviště odmítají. „Město hledalo jinou variantu, protože ze sídliště Lesní jsou neustále podněty na zvýšení počtu parkovacích míst,“ informovala mluvčí města Martina Petrášková.

Lesní není jediná lokalita, kde parkovací místa přibydou. Dalších celkem 30 parkovacích míst bude nově v ulici Bezručova.

Nakonec tedy přistoupilo vedení města k vybudování parkoviště na konci ulice Lesní s celkem 28 parkovacími místy. To se ale některým místním nelíbí. „Původně mělo být 20 stání, v nové poslední verzi je 28 a totální likvidace stávajícího prostředí,“ sdělila obyvatelka. „Parkoviště bude v těsné blízkosti domu, prakticky se bude projíždět kolem ložnic obyvatel domu 1289, pokácí se mnoho vzrostlých stromů a zlikviduje se místo na sušení prádla, nebude již nic. Navíc celý záměr neřeší situaci v Lesní, největším problémem je celá Lesní, skrze kterou se musí projet až na konec, kde má parkoviště být, takže je zřejmé, že lidé, kteří mají auta na začátku a uprostřed ulice, nebudou dávat auta do zadní části ulice,“ stěžuje si místní obyvatelka.

Stížnost bez odezvy

Plánované parkoviště není po chuti jen jedné paní. Spolu s dalšími místními proto sepsali námitky, ve kterých zdůvodňují, proč se jim vybudování parkovacích míst nelíbí. Mezi námitkami poukázali například na kácení stromů, úbytek zeleně, ztrátu soukromí, ale třeba i na ohrožení čistoty prádla nebo zhoršení psychického stavu obyvatel. „Je to více než měsíc, co jsme námitky odeslali a zatím jsme neobdrželi žádnou odpověď,“ postěžovala si obyvatelka jednoho z panelových domů, který se nachází v těsné blízkosti plánovaného parkoviště.

Námitky ale bez povšimnutí nezůstaly. Zabývá se jimi odbor stavebního úřadu. „O námitkách zhruba 15 občanů víme, nicméně jde o ojedinělé námitky. Samozřejmě jsme jednali s předsednictvím SVJ přilehlého bytového domu a máme tuto variantu s dílčími úpravami, které jsou už do projektu zapracované, předsednictvím schválenou,“ reagoval na dotaz redakce místostarosta Frýdlantu.

Podle některých ohlasů obyvatelé Lesní nejsou ze strany vedení města dostatečně informováni. Město ale přitom obyvatele o parkovišti informovalo například prostřednictvím městského zpravodaje nebo v průběhu setkání s občany. Navzdory několika nesouhlasným postojům tak zřejmě parkoviště v Lesní vyroste.

Foto pixabay.com

Štítky parkování, Frýdlant, parkoviště, Lesní, sídliště, Jiří Stodůlka

Nechceme parkoviště u ložnice, stěžují si obyvatelé Lesní. Jiní přitom v rozšíření parkování doufají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.