Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dobrovolníci uklízeli Liberec. Našli injekční stříkačky i gramofonové desky

Duben tradičně patří akci Ukliďme svět, Ukliďme Česko a i tentokrát se týkala i Liberce. Na území města se do ní zapojilo celkem 1500 dobrovolníků, což je nejvíc v historii. Uklízeči nasbírali šestadvacet tun odpadků.

I když stále jde o obrovské množství odpadu, černé skládky z města postupně mizí. „Odpad se stěhuje především ke kontejnerovým stanovištím na velkých sídlištích,” upřesnila mluvčí radnice Jana Kodymová.

Město ale stále trápí velké množství odhozených pneumatik. „U nich existuje zpětný odběr, přesto nezanedbatelné množství pneumatik se stále objevuje ve volné přírodě,” dodala mluvčí.


Výrazné problémy způsobuje v současnosti lehký a menší odpad v podobě pet lahví, plechovek a sáčků. Samostatnou kapitolou jsou vlhčené ubrousky, kterých v přírodě velmi přibývá. 

Letos se do akce zapojilo dvakrát více lidí než loni. V některých případech se však objevilo několik skupin dobrovolníků, kteří sice uklízeli některé plochy, avšak bez vědomí odboru ekologie a veřejného prostoru. „Odpad byl následně i několik týdnů neodvezen, než na něj upozornili další obyvatelé nebo byl nalezen pracovníky odboru. Do dalšího ročníku žádáme všechny dobrovolníky, aby se předem na odboru ekologie a veřejného prostoru přihlásili se svou skupinou a vzájemně koordinovali odvoz odpadu,” uzavřela Kodymová.

Ukliďme Liberec v číslech

Dobrovolníci z téměř 40 organizací uklidili na 26 tun odpadků, prošli území o velikosti 50 hektarů, sesbírali na 800 pytlů odpadů, přes 150 kusů pneumatik nebo desítky injekčních stříkaček. Mezi nalezenými věcmi se objevily i různé kuriozity jako berle, gramofonové desky nebo stokorunová bankovka.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ukliďme Česko, dobrovolníci, úklid, odpadky, Liberec, odpad, pneumatika, Česko, gramofonová deska, injekční stříkačka

Dobrovolníci uklízeli Liberec. Našli injekční stříkačky i gramofonové desky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.