Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Odpůrci těžby čediče na kopci Tlustec uspěli s odvoláním u ministerstva

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) opět zrušilo kladné rozhodnutí libereckého krajského úřadu o výjimce, která je potřeba pro obnovu těžby čediče na kopci Tlustec. Případ vrátilo ministerstvo k novému projednání krajskému úřadu v Liberci. Spolek byl jedním z účastníků řízení. Proti výjimce se odvolal stejně jako Jablonné v Podještědí, obec Velký Valtinov a ze spolků ještě Sdružení na záchranu kopce Tlustec.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Spor o obnovení těžby trvá od roku 2012, kdy krajský úřad výjimku z ochrany zvlášť chráněných živočichů a rostlin povolil poprvé. Kladně rozhodl jeho odbor životního prostředí a zemědělství v závěru minulého roku už počtvrté, MŽP nyní stejně jako v předchozích případech jeho rozhodnutí zrušil.

Ministerstvo stanovilo několik podmínek

K novému projednání tentokrát stanovil i několik podmínek. „Krajský úřad musí zejména daleko lépe zdůvodnit, proč je tam převaha veřejného zájmu těžby nad veřejným zájmem ochrany přírody a životního prostředí. Musí se také vyrovnat s tím, že existují další ložiska stavebního kamene v Libereckém kraji," uvedl předseda regionální pobočky Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ) Miroslav Hudec.

Podle odpůrců těžby není v regionu další kamenolom potřeba a jeho případný provoz by neúměrně zatěžoval své okolí zvýšenou dopravou, hlukem a prachem.

Tlustec a těžba čediče

Na Tlustci se čedič těžil od 70. let 20. století, protesty proti těžbě začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron. Lidé z okolí si stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Těžbu čediče o čtyři roky později zastavilo MŽP. V letech 2003 a 2004 byla těžba kamene krátce obnovena, pak se ale definitivně zastavila. O obnovu těžby už několik let usiluje firma Kamenolom Brniště. V jejím záměru nazvaném Hornická činnost v dobývacím prostoru Luhov se počítá s vytěžením až 840.000 tun kameniva ročně.

Autoři | Foto Geocaching.com

Štítky Tlustec, těžba, čedič, Ministerstvo životního prostředí České republiky, kopec, krajský úřad, Liberec, Jablonné v Podještědí, Velký Valtinov, okres Česká Lípa, Brniště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpůrci těžby čediče na kopci Tlustec uspěli s odvoláním u ministerstva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.