Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pojišťovna: Krádeží kol ubylo, kradou se ale ta dražší a také elektrokola

Počet ukradených kol v Česku loni sice opět klesl, hodnota odcizených kol ale dále vzrostla. Stále častěji se kradou dražší předem vytipované bicykly a elektrokola. Vyplývá to ze statistik ERV Evropské pojišťovny. Ročně jsou v ČR podle policejních statistik ukradena kola za téměř 100 milionů korun.

Ze statistik policie vyplývá, že je v ČR denně ukradeno 13 jízdních kol a elektrokol. Loni to bylo celkem 4723 kol. Škody napáchané zloději dosáhly 96,7 milionu korun, do statistik se ale dostanou pouze nahlášené případy. Policii se podaří objasnit asi pětinu krádeží. V roce 2017 bylo policii nahlášeno 4953 krádeží za 92,5 milionu korun.

Průměrná škoda 45 tisíc

Čísla podporují i statistiky ERV Evropské pojišťovny. „Průměrnou škodu z pojištění kol a elektrokol evidujeme 45 tisíc korun," uvedl mluvčí pojišťovny Vlastimil Divoký. Zloději jsou nejaktivnější na jaře a v letní sezoně. Jízdní kola a elektrokola se kradou často z volných prostranství, kdy jsou nejčastěji opřena o zeď, lavičku, nebo sloup veřejného osvětlení, ale také ze sklepů a domovních chodeb.

Zloděje podle expertů neodradí ani stroje zajištěné zámky. Jejich použití je ale i tak téměř povinností. Zaparkovat kolo je třeba tak, aby na něj bylo stále vidět. Pokud jsou v daném místě kamerové systémy, vyplatí se kolo umístit do jejich zorného pole. Zloději se takovým místům raději vyhýbají. Vedle uzamčení kola a jeho připoutání k pevnému předmětu je možné také využít elektronické zabezpečení, které se skládá z pohybového čidla spojeného s akustickým, případně telefonickým alarmem. Policie dále doporučuje kolo ochránit neviditelným značením, tzv. DNA, a zaregistrovat jej v policejní databázi.

Cena kol roste

Zatímco v roce 2017 byla průměrná cena kol pojištěných ERV 28 tisíc korun, v roce 2018 už to bylo 34 tisíc korun. Meziročně tak průměrná cena pojištěných kol vzrostla o 21 procent. Proti klasické pojistce domácnosti má speciální pojištění jízdních kol a elektrokol od ERV širší ochranu. Vztahuje se na krádež z objektu i z volného prostranství, auta či nosiče na kolo. Navíc kryje škody, jež na kole vzniknou při pádu během jízdy, při jeho přepravě nebo v případě vandalismu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kriminalita, pojišťovny, kola, 2018, elektrokola, Česko, jízdní kolo, policie, krádež

Pojišťovna: Krádeží kol ubylo, kradou se ale ta dražší a také elektrokola  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.