Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Autíčko s dinosaurem je nebezpečné. Pro děti i životní prostředí

Česká obchodní inspekce objevila hračku s názvem Animal World „Cartoon Dinosaur Car“. Autíčko s postavičkou řidiče a dinosaura je možná roztomilé, ale podle inspekce má značné nedostatky.

Plastová elektronická hračka, která je dostupná na českém trhu, je dálkově ovládaná. „Výrobek je napájen třemi bateriemi,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Obsahuje i různé čudlíky, po jejichž zmáčknutí se spustí jednoduché melodie.

Otázkou zůstává, pro jak staré děti je tato hračka určena. Informace uvedené na výrobku se totiž v lecčem rozcházejí. Na obalu hračky je zobrazen piktogram, podle kterého je hračka nevhodná pro děti do tří let. „Na obalu je ale také uvedeno, že výrobek je vhodný pro děti od 18 měsíců,“ komentoval Fröhlich.

Další informace našli spotřebitelé na nalepené etiketě, která informovala o nevhodnosti hračky pro děti do tří let. Tato etiketa byla zároveň jako jediná psána v českém jazyce. Informace na dálkovém ovládání i autíčku byly pouze v angličtině. 

Pracovníci inspekce navíc nechali podrobit výrobek laboratorní zkoušce, která potvrdila, že hračka mnohonásobně překračuje obsah olova i kadmia, a tím porušuje evropské směrnice. „Z toho důvodu uložila Česká obchodní inspekce distributorovi ochranné opatření. Tím je zákaz distribuce,“ dodal mluvčí. Všechna tato autíčka navíc musela být stažena z prodeje.

Štítky ČOI, Česká obchodní inspekce, baterie, autíčko, hračka, Jiří Fröhlich, dinosauři

Autíčko s dinosaurem je nebezpečné. Pro děti i životní prostředí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.