Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stávkující stromy v Liberci. Aktivisté upozorňují na novelu lesního zákona

Kdo stojí za cedulkami připevněnými na stromech v ulicích Liberce? Autory nápisů jako „Stávkuju za své lesní příbuzné“ nebo „Cucejte si svý CO2 sami“ jsou lidé z iniciativy Rodiče za klima Liberec. Snaží tak zburcovat společnost a upozornit na aktuální změny v legislativě.

Konkrétně se snaží poukázat na právě projednávanou novelu lesního zákona. „Vývoj klimatické krize je do značné míry závislý na množství a zdraví lesů na planetě. Stromy nás zásobují kyslíkem a dokáží z atmosféry pojmout velké objemy oxidu uhličitého, který způsobuje oteplování Země,“ zdůvodnila za hnutí jeho spoluzakladatelka Kateřina Čechová a dodala, že podle ní je důležité udělat vše pro obnovu lesů. „Bez nich nemáme šanci!“

Zároveň se tato iniciativa snaží přesvědčit lidi, aby se přidali a podepsali výzvu vládě Zachraňme lesy, která je dostupná na stejnojmenném webu. Podle Rodičů za klima by se měla novela zabývat současností i předpokládaným vývojem klimatu. „Zdravý, krásný a dobře fungující les musí být složený z různých druhů původních dřevin, různověkých stromů, zakázáno musí být plošné mýcení a odvodňování lesů, které vedou k vysychání půdy, čímž lesy ztrácejí svou schopnost zadržovat vodu v krajině,“ zdůvodnila aktivistka Dita Landová.

Výzvu organizuje Hnutí DUHA a dnešním dnem končí. Do výzvy se k datu 11.6. připojilo více než 43 tisíc lidí. Podle výzvy chybí v plánované novele například zajistit druhově rozmanité lesy, zároveň chtějí aktivisté dosáhnout omezení vzniku velkých mýtin, nebo se zaměřit více na přirozenou obnovu lesů.

Foto Rodiče za klima Liberec

Štítky stávka, stromy, Rodiče za klima, ekologie, Liberec, les, strom, podnebí, Kateřina Čechová, Země, Hnutí DUHA

Stávkující stromy v Liberci. Aktivisté upozorňují na novelu lesního zákona  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.