Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Doprava mezi kraji by se mohla zlepšit, zajistit by to mělo společné memorandum

Doprava mezi Libereckým, Středočeským krajem a hlavním městem Prahou by mohla být lepší. Pro cestující by to mohlo znamenat rychlejší i pohodlnější odbavování. V budoucnu by tak třeba cestování mezi Libercem a Prahou mohlo jít s jedinou lítačkou.

Zlepšení služeb i rychlejší odbavení cestujících ve veřejné dopravě je cílem spolupráce, na které se dohodly Praha, Liberecký a Středočeský kraj. Memorandum o spolupráci dnes schválili jako poslední liberečtí krajští zastupitelé. V budoucnu by tak mohli Pražané s lítačkou dojet až do Libereckého kraje a obyvatelé Libereckého kraje s krajskou kartou do hlavního města. Některé linky Pražské integrované dopravy (PID) by mohly jezdit třeba do Nového Boru nebo do Liberce.

„Cílem projektu je jednak propojení systémů veřejné dopravy v rámci všech tří krajů, snadnější aplikace moderních technologických postupů a pak také úspory při realizaci jednotlivých záměrů, které by se měly řešit společně napříč kraji,“ řekl náměstek libereckého hejtmana Jan Sviták, který dnes materiál zastupitelstvu předkládal.

„Dohoda také předpokládá, že budou kraje financovat dopravu na svém území,“ doplnil hejtman Martin Půta. Třeba u linky z Liberce do Mladé Boleslavi, kterou platil Liberecký kraj dlouhodobě ze svého rozpočtu, by na základě dohody měl na svém území platit Středočeský kraj a Liberecký kraj na svém. Kraje se podle Půty dohodnou, kdo bude objednavatelem linky, a kdo na ni bude přispívat. „Bude se to týkat hodně linek na Českolipsku, kde se k novým jízdním řádům připravují nové spoje, které by mohly být v PIDu zahrnuty,“ dodal Půta.

V rámci memoranda se podle libereckého hejtmana počítá z dlouhodobého hlediska i s využitím odbavovacího systému, který dnes používá Praha. „Vytvořila pro něj robustní datové centrum, které by v budoucnu mohly použít i další kraje,“ řekl Půta. Praha je v systému odbavení cestujících nejdál, a pokud by se systémy sjednotily, bude podle něj možné sjednotit tarify a při společném nákupu.

Autoři | Foto Dopravní podnik města Jihlavy

Štítky doprava, Liberecký kraj, spolupráce, Praha, Liberec, Středočeský kraj, Martin Půta, Pražská integrovaná doprava, Jan Sviták, Nový Bor

Doprava mezi kraji by se mohla zlepšit, zajistit by to mělo společné memorandum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.