Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Podle státního zástupce by měl jít exředitel nemocnice Luděk Nečesaný za mříže na devět let

Za údajné přijmutí úplatků hrozí bývalému řediteli liberecké nemocnice Luďkovi Nečesanému trest v rozmezí pět až dvanáct let. Podle návrhu státního zástupce by měl za mřížemi strávit devět let. Nečesaný si skrze úplatky přišel podle obžaloby na desítky milionů.

Pro bývalého ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného navrhl dnes státní zástupce trest devět let vězení. Obžaloba Nečesaného viní z přijetí úplatků ve výši přes 23 milionů korun, hrozí mu pět až 12 let vězení. Nečesaný vinu odmítá. V případu je obžalovaná i jeho manželka Šárka a zástupce zdravotnické firmy MedicCor Tomáš Macháček, pro které státní zástupce Lukáš Otipka žádá podmíněné tresty. Vedle toho požaduje propadnutí tří nemovitostí manželů Nečesaných a finanční trest 200.000 korun pro Macháčka. Soud v Liberci bude pokračovat odpoledne závěrečnými řečmi obžalovaných, rozsudek senát dnes zřejmě nevynese.

Podle obžaloby Nečesaný dostával úplatky v letech 2009 a 2010 za to, že čtyřem vybraným firmám umožnil s libereckou nemocnicí obchodovat, případně zajistit, aby dodávaly výrazně více zboží. „Mám za to, že vina byla prokázána dle podané obžaloby. Důkazní situace u soudu se nijak zásadně nezměnila,“ řekl Otipka. Podle obžaloby Nečesaný úplatky neinkasoval přímo. Firmy si objednávaly poradenské, konzultační a další služby u společnosti Sarmed, kterou založila v roce 2009 Nečesaného manželka.

Státní zástupce považuje spolupráci za fiktivní a plnění ze smluv bylo podle něj nulové nebo nedostatečné. „Šlo pouze o to, aby prostřednictvím této společnosti byly přijaty a následně vyprány úplatky, které byly poskytnuty doktoru Nečesanému,“ uvedl. Podle něj Nečesaný mohl svým neformálním vlivem jako ředitel ovlivnit výběr dodavatele pro nemocnici. „Minimálně ve dvou případech tak učinil,“ řekl Otipka.

O fiktivním fungování Sarmedu podle něj například svědčí její minimální provozní náklady v roce 2009, spolupráce výhradně s firmami, jež obchodovaly s libereckou nemocnicí, či práce vykazovaná Nečesaným. Otipka spočítal, že s úvazkem v nemocnici by musel v roce 2009 od dubna dalších devět měsíců nepřetržitě pracovat 16 hodin denně.

Za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí Šárce Nečesané tři až osm let vězení, u soudu odmítla vypovídat. Otipka jí navrhuje tříletý podmíněný trest s pětiletou zkušební dobou. Ze zástupců zdravotnických firem je mezi obžalovanými Tomáš Macháček z firmy MedicCor. Za podplácení mu hrozí rok až šest let vězení, státní zástupce mu navrhl dvouletý podmíněný trest.

Podle spisu Macháček na účet Sarmedu od jara 2009 do podzimu 2010 poslal 870.000 korun. Ten ale popírá, že by Nečesaného uplácel. U dalších tří firem policie nezjistila konkrétní odpovědnou osobu za údajné úplatky. Zakázky pro tyto firmy dělal většinou sám Nečesaný. Obžaloba se domnívá, že nezákonně získal skoro 10,4 milionu korun od společnosti Medtronic Czechia, přes devět milionů z firmy B. Braun Medical a přes dva miliony od malé firmy NT Medica.

Autoři | Foto KNL

Štítky Luděk Nečesaný, nemocnice, exředitel, soud, státní zástupce, úplatek, Krajská nemocnice Liberec, Medtronic Czechia s.r.o., NT Medica, a.s., Liberec

Podle státního zástupce by měl jít exředitel nemocnice Luděk Nečesaný za mříže na devět let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.