Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecká radnice pozastavila sekání, trávníky jsou suché jako na konci léta. Čeká se na déšť

Pouze dosekání na pár místech a pak konec. Radnice v Liberci rozhodla, že se až do odvolání sekat nebude. Důvodem je přetrvávající sucho a také předpověď, která žádný významný déšť nehlásí.

„V současné době se město, tak jako i ostatní obce, potýká s nedostatkem dešťových srážek. Trpí tím nejenom dřeviny, květiny, ale také trávníky. Již v loňském roce k omezení sečí město přistoupilo, ale stalo se tak až v měsíci srpnu,“ uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Sucho jako na konci léta

Jenže letos jsou trávníky už na začátku léta uschlé a žluté tak, jako jindy na konci léta. „Sice tropické teploty kolem třiceti stupňů nyní ustoupily přívětivějším hodnotám, ale dle předpovědi počasí to nevypadá na to, že by mělo v následujících dnech začít pršet,“ dodala.

Na sídlištích začalo druhé kolo sečí, posekány ale byla jen Gagarinka a Františkov, kde už byla tráva po první seči vysoká.

Nepomohlo ani zvýšení seče ze tří na pět centimetrů. „Půdní profil je tak vysušený, že se akorát zvyšuje prašnost a ještě více by se odhalil povrch půdy s kořínky travin, které mohou rychleji odumírat,“ vysvětlila Kodymová.



Nízko sečený trávník také ztrácí schopnost zadržovat vodu a řídký porost nezadrží sluneční paprsky, které půdu dále vysušují. „Pokud necháme trávu přirozeně růst, je větší šance zasáknutí vody do půdy a zmenší se i její odpar,“ řekla mluvčí.

Nyní se bude čekat na příznivější klimatické podmínky. „Kosení travních porostů bude nadále probíhat pouze na plochách zařazených do III. a IV. intenzitní třídy, což jsou plochy tzv. silniční zeleně nebo plochy v extravilánu města, kde se seká teprve první kolo,“ uzavřela mluvčí.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky sekání, sucho, počasí, léto, radnice, trávník, Liberec, půda, Františkov (Velké Kunětice)

Liberecká radnice pozastavila sekání, trávníky jsou suché jako na konci léta. Čeká se na déšť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.