Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Je teprve začátek prázdnin a sinice už ničí kvalitu vody některých koupališť

Prázdniny sice teprve odstartovaly a některé dny jsou pro cachtání se ve vodě jako dělané, jenže ne všude je voda ideální. Děti, těhotné ženy nebo alergici by se měli vyhnout koupání v Mácháči, v Hamerském jezeru nebo v rybníku Bažantík.

Některým přírodním koupalištím v Libereckém kraji se zhoršila kvalita vody. Sinice se rozmnožily v rybníku Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji a mírně znečištěná je voda na koupališti v Českém Dubu na Liberecku a v Radváneckém rybníku u kempu ve Sloupu v Čechách na Českolipsku. Vyplývá to z informací na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Podle hygieniků není voda v rybníku Bažantník vhodná ke koupání pro citlivé jedince, mezi něž patří děti, těhotné ženy či alergici. Stejné doporučení platí kvůli sinicím pro Máchovo a Hamerské jezero na Českolipsku. Na pětiškálové stupnici hodnotí hygienici kvalitu vody na třech těchto místech stupněm tři.

Na stupni dva jsou kromě českodubského koupaliště a Radváneckého rybníka ještě koupaliště v Novém Městě pod Smrkem v podhůří Jizerských hor a Nedamově u Dubé na Českolipsku. Voda v nádržích je jen mírně zhoršená a riziko zdravotních obtíží je malé. Naopak zlepšila kvalita vody na koupališti v Zákupech, podle posledního měření je opět výborná.

Zákaz koupání zatím není nikde v kraji. Za nevhodné ke koupání považují hygienici pouze přírodní koupaliště v Chrastavě u Liberce. Znečištění je na čtvrtém stupni z pěti. Koupaliště má kolísavou kvalitu přítoku, napájeno je z Vítkovského potoka. Rozbor z konce května ukázal, že byl překročen limit pro indikátor fekálního znečištění. Po vypuštění a vyčistění se sice kvalita vody zlepšila, hygienici ale vycházejí z toho, že problém je dlouhodobý, a berou v potaz i výsledky z předchozích let.

Autoři | Foto Obec Hamr na Jezeře

Štítky koupaliště, voda, sinice, kvalita vody, Liberecký kraj, rybník, koupání, okres Česká Lípa, Liberec, Krajská hygienická stanice, Česko, Český Dub, Český ráj

Je teprve začátek prázdnin a sinice už ničí kvalitu vody některých koupališť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.