Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Každý desátý obyvatel Libereckého kraje patří mezi čtenáře knihoven

Čtenářů knihovnám v Libereckém kraji v posledních letech mírně ubývá, tvoří zhruba desetinu obyvatel kraje. Loni mělo 202 knihoven v kraji s 34 pobočkami 49.872 registrovaných čtenářů, v roce 2016 jich bylo skoro o 1500 více. Vyplývá to z informací od krajské metodičky z liberecké knihovny Michaely Staňkové.

Ne všude ale zaznamenali úbytek, například Prysku na Českolipsku pomohla modernizace knihovny před třemi lety. „Stoupla nám návštěvnost zhruba o 50 procent, předtím knihovna skomírala," uvedl starosta Prysku Jan Sviták. Vyššímu zájmu podle něj pomohlo, že se zaměřili na děti z mateřské školy, v níž knihovna sídlí, i na rozšíření nabídky. „Děláme doprovodné programy v rámci našeho kulturního života v obci. Jsou tam různé výtvarné dílny, čtení a tím, že se obnovil knihovnický fond a knihovna se modernizovala, tak se nám zvýšila návštěvnost mezi občany," dodal.

V Rychnově každý třetí

Lépe se podle Staňkové daří právě knihovnám, kde funguje spolupráce mezi pracovníky knihovny a vedením obce, jsou peníze na úpravy prostor i nákup knih a knihovna neslouží jen jako půjčovna. „To je takový balíček, který vytváří dobře fungující komunitní knihovnu," uvedla. V kraji jsou knihovny, kde registrovaní čtenáři netvoří ani pět procent obyvatel obce. Třeba v Albrechticích v Jizerských horách je to ale skoro čtvrtina, v Rychnově u Jablonce skoro 30 procent a v Loužnici u Želeného Brodu dokonce 40 procent.

Ředitelka liberecké krajské knihovny Blanka Konvalinková za nejdůležitější pro úspěšné fungování knihovny považuje vhodné prostory. „Když jsou nevyhovující, tak tam lidé nejdou," řekla. V kraji se v posledních letech několik knihoven modernizovalo, například v Albrechticích nebo v Jeřmanicích u Liberce. Nyní se dokončuje výstavba nové knihovny v Hrádku nad Nisou a novou chce postavit třeba Turnov. Modernizací prochází i krajská knihovna v Liberci, změní se například studovna. Dosud ji tvořil otevřený prostor, od podzimu tam budou individuální boxy i prostory pro řešení týmových úkolů. „Týmové studovny jsou dnes trendem všude," uvedla Konvalinková.

Vzdělávací i kulturní akce

Liberecká knihovna je s 19.507 čtenáři nejnavštěvovanější v kraji, je v ní registrována skoro pětina obyvatel města. I jí ale ubyli čtenáři, ještě v roce 2013 jich měla přes 26 000. Přibývá ale lidí, kteří přicházejí na vzdělávací a kulturní akce. Denně se konají v knihovně až čtyři. „Věnujeme tomu hodně úsilí, nabízíme více možností nejen pro veřejnost, ale i školy, což jsme dříve nedělali," uvedla Konvalinková. Podle ní to souvisí s tím, že knihovny už neslouží jen k půjčování knih, ale stávají se z nich vzdělávací instituce pro volný čas. Loni na různé akce přišlo do liberecké knihovny přes 39 tisíc lidí, v roce 2014 jich bylo o 11.000 méně. Největší zájem je podle Konvalinkové o regionální témata.

Autoři | Foto

Štítky literatura, knihovna, Liberecký kraj, čtenáři, Michaela Staňková, Jan Sviták, Prysk, okres Česká Lípa, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každý desátý obyvatel Libereckého kraje patří mezi čtenáře knihoven  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.