Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Úlovky houbařů v Libereckém kraji jsou skromné, je sucho

Letní počasí beze srážek houbařům v Libereckém kraji nepřeje. Lesy jsou vyprahlé a houby rostou velmi málo, i když občas se dá najít i hřib kovář. S houbami je to bída a bude to stále horší, protože tento týden s vysokými teplotami bude devastující na další období.

Neznamená to ale, že houby vůbec nejsou. „To není správná filozofie. Rostou, ale málo. A když ano, tak na velice úzkém prostoru, kde bylo třeba o dvě tři přeháňky více než jinde," řekl mykolog Zdeněk Pelda.

Ještě na začátku června přitom houbařská sezona v kraji vypadala nadějně, poslední týdny ale pršelo málo. „Co napršelo, bylo sice hezké, ale bylo toho málo. Takže pokud chodím, tak je to většinou velmi chuďoučké. V tomto suchu kupodivu převládají hřibovité houby a sem tam se najde nějaký kovář," dodal Pelda.

Jeho slova potvrzuje zkušený houbař z Velkých Hamrů Petr Hampl. „Co se týče Tanvaldska, tak hřibovité houby rostou velice zřídka. Sem tam se objeví hřib kovář nebo nějaký křemenáč," uvedl. Nějaké houby je podle něj možné najít tam, kde i přes sucho zůstávají bažiny či tůňky. Z lesa si nyní Hampl nejčastěji přináší muchomůrku šafránovou. „Je to houba, kterou houbaři moc neznají a tudíž nesbírají. Je to taková krásně oranžová houba, ale jak to má mřížky, tak to lidi neberou," dodal.

Autoři | Foto dTest

Štítky houby, sucho, počasí, Liberecký kraj, houbaření, Petr Hampl, Velké Hamry

Úlovky houbařů v Libereckém kraji jsou skromné, je sucho  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.