Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Vyhlídku Terezínku milovala manželka továrníka Mayera

Že vyhlídku Terezínku neznáte? Pak byste to měli rychle napravit. Najdete ji nad Tanvaldem a kromě tohoto města je tu výhled také na údolí Kamenice nebo Velké Hamry a západní Krkonoše.

Vyhlídka tu je už od roku 1853. Tehdy ji tu nechal upravit továrník Johan Mayer, jehož manželka Theresia sem ráda chodila. Měla ráda zdejší výhled do údolí, a i proto dal továrník vyhlídce jméno Terezina Výšina. Skalní ochoz pak časem dostal jméno Terezínka.

Vyhlídku ale můžete znát i pod jménem Šoufka. Tak jí říkají především místní a tenhle název získala podle loupeživého rytíře Schoffa, který se prý v těchto místech v první polovině 15. století ve své tvrzi skrýval a podnikal odtud dobrodružné výpravy. Jiná verze odvozuje jméno Šouf od německého Schafstein, tedy Ovčí kámen.



Na Terezínku se dostanete z Tanvaldu po červené turistické značce. Otevře se vám z ní krásný pohled do údolí řeky Kamenice, na Tanvald a Velké Hamry i část Krkonoš.

V roce 2014 prošla vyhlídka opravou. V rámci rekonstrukce byly opraveny stěny, přístupové schodiště a střešní konstrukce. Venkovní fasáda prošla vyčištěním a vyspárováním.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky vyhídka, terezínka, vyhlídka terezínka, tip na výlet, vyhlídka, údolí, Tanvald, Krkonoše, Velké Hamry, Kamenice (přítok Nežárky)

TIP NA VÝLET: Vyhlídku Terezínku milovala manželka továrníka Mayera  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.