Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Skoro třicet světlých dvanáctek prošlo testem kvůli bezpečnosti a škodlivinám

Po dvou letech jsme do testového souboje opět vyslali piva. Naposledy jsme zkoumali pivo nealkoholické, letos došlo na českou vlajkovou loď: světlý ležák plzeňského typu, mezi konzumenty trochu nepřesně známý jako světlá dvanáctka. Chtěli jsme vědět, jak jsou na tom ležáky s obsahem škodlivých látek. A když už bylo pivo v laboratoři, nechali jsme posoudit, zda se v jeho chuti a vůni neobjevují nežádoucí vady. Ze škodlivin nemusíte mít strach, ale při ochutnávce se pár chybiček našlo.

Po dvou letech jsme opět uspořádali test piva. Z široké nabídky druhů jsme vybrali lahvové světlé ležáky. Do laboratoří jsme vyslali 26 vzorků vybraných tak, aby své zastoupení měly výrobky nejvýznamnějších hráčů a zároveň aby byly pokryty značky ze všech koutů Česka.

První blok laboratorních analýz sledoval bezpečnost. V této oblasti nás zajímaly mykotoxiny – látky, které se do piva mohou dostat ze zaplesnivělých surovin. Kromě nich jsme sledovali také pesticid glyfosát, o němž a jeho (nad)užívání se v poslední době vede řada diskuzí. Dobrou zprávou je, že při rozumné míře konzumace jedné půllitrové lahve nepředstavuje žádný z testovaných vzorků riziko.

Na kvalitu piv jsme se zaměřili při analýze obsahu extraktu původní mladiny a senzorickém hodnocení. Pod prvním pojmem se skrývá kontrola toho, zda je ležák jedenáctkou či dvanáctkou – vyhláška totiž připouští obojí. Při ochutnávce jsme zas nechali posoudit, zda piva odpovídají typickým charakteristikám českého světlého ležáku. Od něj se očekává plná, příjemně hořká chuť, dobrá pěnivost a téměř úplná absence jiných příchutí.  Při dodržení senzorického standardu byly pivovary různě úspěšné. Velmi dobře se to povedlo sedmi z nich, naopak nejslabší – dostatečnou - známku dostal pouze jeden vzorek.

Na závěr jsme zkontrolovali údaje na etiketách. Zajímala nás přesnost informací o obsahu alkoholu, a pokud to výrobce uvedl, i správnost deklarovaného extraktu původní mladiny.

Tisková zpráva

Foto pixabay.com

Štítky dTest, pivo, ležák, Česko

Skoro třicet světlých dvanáctek prošlo testem kvůli bezpečnosti a škodlivinám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.