Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

FOTO: Sele, slepice i holka v miniaturní kleci s mřížemi. Hororový film? Ne, realita

Nejednoho zvědavce přilákala dnešní akce na Benešáku. Před radnicí totiž bylo vystavěno hned několik klecí a v nich natěsnaná zvířata a dokonce i jedna dívka. Zvířata ale opravdová nebyla. Plyšáci měli upozornit na to, jak málo místa k životu mají hospodářská zvířata v klecových chovech.

Dívka, která má tvář zakrytou maskou slepice, sedí v malé kleci. Nemůže se ani zvednout, ani si natáhnout nohy. Sedí na studené plechové podložce. Vypadá to nepřirozeně, nenormálně, nelidsky... Je to prostě divný. Když si ale místo holky představíte, že v ještě daleko menší kleci je nacpaná třeba slepice, už to asi takové rozpaky nevzbuzuje.

Podle lidí ze spolku OBRAZ - Obránci zvířat by ale mělo. Podle nich totiž není normální, v jakých podmínkách musí zvířata v klecových chovech přežívat. Proto uspořádali akci Svět očima zvířat? Klecové chovy na náměstí v Liberci. „Chtěli jsme upozornit na kruté podmínky, ve kterých chováme miliony zvířat po celé EU,“ uvedla organizátorka Veronika Hlavatá.

Celounijní kampaň Konec doby klecové poukazuje na podmínky, ve kterých žijí nejen slepice, ale třeba i králíci, křepelky, husy a dokonce i prasnice, a chce dosáhnout vymýcení klecových chovů.

Právě nyní mají lidé příležitost celou situaci změnit. „Takovou příležitost bychom neměli promarnit. Cílem této akce tak byl i sběr podpisů,“ komentovala Hlavatá. A podpisů k čemu? Až do 11. září sbírají organizace zabývající se právy a ochranou zvířat po všech zemích EU podpisy na podporu iniciativy Konec doby klecové. „Cílovou hranicí je milion podpisů. Aktuálně je sesbíráno už přibližně 900 tisíc ověřených podpisů. Pokud jich ale nebude milion, Evropská komise se návrhem na zákaz klecových chovů nebude zabývat,“ vysvětlila koordinátorka lokální skupiny.

Nacpané klece budily rozruch, pochopení i odsuzování

Obránci zvířat se rozhodli v Liberci zaujmout lidi přímo na ulici a o zájem tedy neměli nouzi. Lidé si na místě mohli prohlédnout nejen drsné záběry z různých klecových chovů, ale také si vyzkoušet virtuální realitu skrze 360° brýle se záběry z farmy ve Svinčanech. „V dnešní době je jistě důležité upozornit na takovou problematiku na sociálních sítích, ale stejně tak důležitý je přímý kontakt s lidmi. Tady jsme mohli s lidmi diskutovat, vysvětlovat... Taková interakce je nenahraditelná,“ sdělil spoluorganizátor Tomáš Rec.

Proti klecovým chovům se staví i celá řada českých osobností. Mezi nimi třeba herečky Simona Babčáková a Jana Paulová, zpěvačka Anna K. i Táňa Fischerová nebo Jakub Kohák.

Stánek vzbuzoval pozornost od první minuty. Někteří lidé se pomalu přibližovali a okukovali, jiní se rovnou rozhodli připojit a svým podpisem vyjádřit nesouhlas. „Nikdy jsem o tom nepřemýšlela. Vlastně mě nenapadlo, když si kupuju vejce, jak žijí třeba slepice. Asi není správné, aby měla zvířata tak málo místa,“ řekla na místě studentka Monika

Stánek a téma klecových chovů se veřejnosti dotkly. Reakce byly různé, od zájmu a porozumění, přes nepochopení až po rozčilení. „Samozřejmě, že byli lidé, kteří takové aktivity odsuzují, ale přišla i spousta takových, kteří nám poděkovali za to, co děláme a přidali svůj podpis,“ dodal Rec.

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky klecové chovy, konec doby klecové, obraz, obránci zvířat, zvířata, slepice, prasata, klec, Evropská unie, realita, filmový horor, Taťana Fischerová, Simona Babčáková, Anna K, Jana Paulová, Jakub Kohák, Evropská komise

FOTO: Sele, slepice i holka v miniaturní kleci s mřížemi. Hororový film? Ne, realita  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.