Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Inspekce si počíhala na zmrzliny a led, skoro polovina nevyhověla

Výsledky kontrol ledů a zmrzlin, které v letošním roce provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), nejsou zatím příliš veselé. Nedostatky objevili odborníci u značné části ledů do nápojů i zmrzlin, a to jak kopečkových, tak točených.

 Výsledky ukazují, že celá řada provozovatelů bere stále hygienické postupy na lehkou váhu. „Požadavkům předpisů nevyhovělo 40 procent hodnocených vzorků ledů do nápojů a 37 procent zmrzlin,“ informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

U ledu došlo k nejvíce prohřeškům při samotné výrobě, kdy výrobci podceňují hygienu a dezinfekci výrobníků ledu. „Během kontrol zaznamenala inspekce výskyt bakteií Escherichia coli, enterokoků, koliformních bakterií a bakteriálních kolonií,“ komentoval Kopřiva. V posledních letech bývají ale výsledky kontrol ledů dost podobné. Loni propadlo při kontrole 47 procent a předloni 45 procent.

Inspektoři se zaměřili i na zmrzliny a u těch zkontrolovali celkem 131 vzorků. Čtyřicet devět z nich ale nesplnilo hygienické limity. Laboratorní testy totiž potvrdily nadlimitní množství kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae. I zde je příčinou nedostatečná hygiena. „Za hlavní příčinu lze považovat nedostatečnou sanaci zařízení na výrobu zmrzlin i kontaminované vstupní potraviny,“ uvedl mluvčí. 

V místech, kde inspektoři našli nevyhovující led nebo zmrzlinu, přikročili k zákazu užívání konkrétního zařízení, tedy například výrobníku ledu nebo zmrzlinového stroje. Teprv po sanaci a opětovném rozboru v laboratoři. Teprve poté mohou dát inspektoři svolení k opětovnému používání přístroje. Provozovatelé, kteří kontrolou neprošli, navíc čeká správní řízení a sankce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky SZPI, zmrzlina, led, kontrola, inspekce, Státní potravinářská inspekce

Inspekce si počíhala na zmrzliny a led, skoro polovina nevyhověla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.