Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krmení nutrií se stává vyhledávanou atrakcí, město ale upozorňuje na řadu nebezpečí

V Semilech si lidé našli zalíbení v krmení nutrií, kterým se také říká vodní krysy. Své procházky tak často spojí s návštěvou těchto zdánlivě roztomilých chlupáčů a přinesou jim něco na zub. Semilská radnice ale upozorňuje, že takové krmení s sebou přináší celou řadu rizik.

Nutrie se usídlily v březích Jizery a očividně se jim tu daří. Jenže tito tvorové původně z Jižní Ameriky do zdejší krajiny nepatří. Rychle se množí, a to s sebou přináší i celou řadu problémů. „Nutrie říční se živí bylinami a kořeny. V případě přemnožení dokáží spást veškerou vegetaci a rozhrabat břehy,“ uvádí za semilskou radnici Jana Vrabcová.

Tím ale můžou způsobit erozi. Jejich nory navíc mohou způsobit sesuvy půdy nebo dokonce pád stromů. „Krmení nutrií nedoporučuje ani Státní veterinární správa, podle které jsou tato zvířata náchylná k cizopasníkům,“ upozorňuje Vrabcová. Nutrie tak mohou mít například svalovce a zároveň mohou přenášet různé infekční nemoci, třeba salmonelu nebo leptospirózu.

Nutrie navíc při dobrých podmínkách, ke kterým může patřit i jejich krmení, rychle dospívají a následně se množí. Proto semilská radnice žádá, aby lidé nutrie nekrmili. Na takový přísun jídla si totiž mohou zvyknout nejen ony, ale také potkani.

Foto pixabay.com

Štítky nutrie, Semily, krmení, radnice, Státní veterinární správa České republiky, Jizera

Krmení nutrií se stává vyhledávanou atrakcí, město ale upozorňuje na řadu nebezpečí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.