Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nevhodná ke koupání jsou v Libereckém kraji čtyři přírodní koupaliště

V Libereckém kraji neplatí na konci letních prázdnin zákaz koupání na žádném z přírodních koupališť. Za nevhodnou ke koupání ale považují hygienici vodu ve čtyřech z nich. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Na koupališti v Tanvaldu na Jablonecku je voda na čtvrtém z pěti stupňů hodnocení kvůli překročeným limitům pro fekální znečištění, v Chrastavě u Liberce mají kolísavou kvalitu přítoku a v Hamerském jezeře na Českolipsku a rybníku Bažantník v Sedmihorkách v Českém ráji jsou přemnožené sinice.

Zvýšený výskyt sinic je i na Máchově jezeře a harcovské přehradě v Liberci, kvalita vody na obou těchto místech je na stupni tři. Zdravotní obtíže po koupání mohou mít citliví jedinci, mezi něž patří těhotné ženy, alergici či děti. Hygienici doporučují lidem, aby se po koupání v jezeře i přehradě osprchovali. Stejné varování platilo ještě před týdnem i pro koupaliště v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku, tam se ale kvalita vody výrazně zlepšila a opět je výborná.

Mírně zhoršené Zákupy

Mírně zhoršená kvalita vody je v kraji na čtyřech přírodních koupalištích, v Nedamově u Dubé na Českolipsku, Zákupech, Sloupu v Čechách a Českém Dubu v Podještědí. Riziko zdravotních obtíží po koupání v těchto nádržích je ale malé.

Hygienici v létě odebírali vzorky i z vodních ploch, které sice běžně nesledují, kde se ale lidé také koupají. Nevhodné ke koupání jsou podle rozborů kvůli přemnoženým sinicím Chrastenský rybník, Malý Písečák, Horka a Dubice II.

Autoři | Foto Koupaliště Chrastava

Štítky zdraví, koupaliště, Liberecký kraj, koupání, přírodní koupaliště, Liberec, Krajská hygienická stanice, okres Česká Lípa, okres Jablonec nad Nisou, Chrastava, Tanvald, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevhodná ke koupání jsou v Libereckém kraji čtyři přírodní koupaliště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.