Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

TIP NA VÝLET: Oslava na trati Pojizerského Pacifiku

PR článek

Vydejte se poslední prázdninový den oslavit nevšedně! Vypravte se nejlépe vlakem do Martinic v Krkonoších, kde na hlavním železničním nádraží oslaví již 120 let provozu Pojizerského Pacifiku, lokálky na trati Martinice v Krkonoších – Rokytnice nad Jizerou.

Regionální železniční trať, s označením 042 ve směru Martinice v Krkonoších – Jilemnice – Hrabačov – Víchová nad Jizerou – Horní Sytová – Poniklá – Poniklá, zastávka – Jablonec nad Jizerou, Hradsko – Jablonec nad Jizerou – Rokytnice nad Jizerou, oslaví 31. srpna 2019 již 120 let svého provozu. Na nádraží v Martinicích v Krk. bude k vidění mimo jiné legendární motorový vůz Modrý šíp M274.004 z roku 1934 a další historická drážní vozidla. Těšit se můžete na jedinečný „železniční den“ s bohatým doprovodným programem.

OTEVŘENÍ NOVÉ NAUČNÉ STEZKY „NÁDRAŽÍ MARTINICE“

Nová naučná stezka okolo areálu železniční stanice Martinice v Krkonoších, která byla v roce 2016 prohlášena za kulturní památku České republiky, vznikla díky Spolku železniční historie Martinice v Krkonoších. Stezka bude mít celkem devět zastavení, na kterých se dozvíte zajímavé informace o jednotlivých budovách a technických zařízeních, jejich původním, a často i současném, účelu a funkci.


Celá naučná stezka bude vyznačena a zahrnuta mezi oficiální turistické trasy KČT, a konkrétně jí bude náležet barva žlutá. Stezka povede po silnici od nádraží před samoobsluhu, a následně zpět pod viaduktem okolo zvoničky k vodárně a cestou nad nádražím k bývalému strážnímu domku.Délka stezky je 1,3 km od startu až k poslednímu devátému zastavení, a stejnou vzdálenost ujdete i na cestě zpět. Téměř v celé délce je vedena po zpevněných cestách nebo terénem, kterým zvládne projet i kolo nebo kočárek. 

ZAJÍMAVOSTI

Vzhled informačních panelů NS Nádraží Martinice navrhoval Ing. Arch. Karel Hájek, autor návrhů úspěšných rekonstrukcí mnoha historických železničních staveb, jako i Fantovy kavárny v historické budově Hlavního nádraží v Praze. Každý panel naučné stezky stojí na noze z kolejnice datované rokem 1899, tedy autentické relikvii z doby výstavby lokálky Martinice – Rokytnice. Kolejnice byly objeveny při rekonstrukci rodinného domku čp. 86 v Martinicích ve stropní konstrukci. 

„Naučná stezka nádraží Martinice“ bude slavnostně otevřena 31. srpna 2019 k příležitosti Oslavy 120 let lokálky Martinice – Rokytnice. 

Štítky pojizerský pacifik, Krkonoše, Tichý oceán, naučná stezka, Rokytnice nad Jizerou, Martinice v Krkonoších, hrad Martinice, Jablonec nad Jizerou, Poniklá, Karel Hájek, Jilemnice, Víchová nad Jizerou, Hrabačov

TIP NA VÝLET: Oslava na trati Pojizerského Pacifiku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.