Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Libereckém kraji se objevila žloutenka typu A, ochránit se můžete dobrou hygienou i očkováním

Město Frýdlant informovalo na svém webu o výskytu žloutenky typu A v Libereckém kraji. Tomuto onemocnění se také přezdívá nemoc špinavých rukou. Předejít nákaze můžete preventivním očkováním i kvalitní hygienou.

„V Libereckém kraji se vyskytla žloutenka typu A ve dvou ohniscích,“ uvedla mluvčí města Martina Petrášková. Zpočátku se může toto onemocnění projevovat jako obyčejná chřipka - teplotou, nevolností, bolestmi břicha a hlavy a celkovou slabostí. Dalšími příznaky je tmavá moč a naopak světlá stolice, v další fázi pak dojde ke žlutému zabarvení bělma a kůže.

Jak upozorňuje město Frýdlant i Krajská hygienická stanice (KHS), žloutenka typu A má nejen nepříjemný průběh, ale také je vysoce nakažlivá. „Nejlepší prevencí je časté a dostatečné mytá rukou a očkování, které provádí KHS LK,“ dodala Petrášková.

Žloutenka typu A je infekční onemocnění, jehož vir je přítomen ve stolici a krvi. Přenáší se tak nejen kontaktem mezi lidmi, ale také kontaminovanou vodou nebo potravinami.

Foto pixabay.com

Štítky žloutenka, očkování, zdraví, Liberecký kraj, Frýdlant, Krajská hygienická stanice, hygiena

V Libereckém kraji se objevila žloutenka typu A, ochránit se můžete dobrou hygienou i očkováním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.