Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bývalé oční sanatorium v Machníně koupí Liberec za necelé tři miliony

Liberec koupí zchátralý zámeček ve čtvrti Machnín, který mu před 20 lety patřil a v němž bývala vyhlášená dětská oční léčebna. Zaplatí za něj a další dvě budovy 2,8 milionu korun. Transakci dnes schválilo jednohlasně liberecké zastupitelstvo, i když cena je dvakrát vyšší, než za jakou ji chtělo koupit. Hlavní motivací k jejich souhlasu však bylo, že radnice se stane výhradním vlastníkem celého areálu.

„Město vlastní 30 tisíc metrů okolních pozemků, a to že v srdci těch pozemků by byl majetek někoho třetího, ty naše pozemky zásadním způsobem znehodnocuje," uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). V plánu je podle něj nabídnout ucelený areál k prodeji nebo ke směně. „Jak to bude pro město výhodné," dodal.

Dezolátní stav

Zámeček na okraji města byl kdysi honosným sídlem zasazeným do udržovaného lesoparku, dnes je v dezolátním stavu a dlouhodobě do něj zatéká. Jako rodinné sídlo si ho zřejmě nechal postavit roku 1882 továrník Adolf Schwab, politik a majitel textilky. Podle jiného zdroje ale šlo o sídlo továrníka Kleinerta z počátku 20. století. Po znárodnění za minulého režimu tam bylo vyhlášené oční sanatorium, do kterého se jezdily léčit děti s očními vadami z celé země.


Město prodalo zámeček společně s domkem správce a strážní věží na ploše bezmála 500 metrů čtverečních pod tržní cenou za 1,4 milionu korun v roce 1999. Nižší cena byla podmíněna veřejně prospěšným účelem. Domy získala tehdy společnost patřící několika libereckým lékařům, kteří se zavázali vybudovaním moderního sanatoria, což se ale nestalo. Město kvůli porušení podmínek převodu začalo o navrácení zámečku usilovat poprvé zhruba před deseti lety. Jednání ale zhatilo úmrtí jednoho z akcionářů společnosti Sanatorium Machnín a nevypořádané dědické řízení.

Předkupní právo podle likvidátora zaniklo

Firma skončila v likvidaci a město u likvidátora neuspělo s požadavkem na vrácení zámečku městu za původní cenu 1,4 milionu. Podle likvidátora předkupní právo pro město zaniklo. Radnice se rozhodla preferovat dohodu před soudním sporem. Před deseti lety se zámeček objevil v nabídce jedné realitní kanceláře s cenou 19 milionů korun, nyní je z něj ruina. „Stav objektu je velmi nelichotivý. Jediné, co má nějakou reálnou hodnotu, je domek na vstupní bráně, který je obýván nájemníky," uvedl již dříve Šolc.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky machnín, sanatorium, radnice, Liberec, Liberec XXXIII-Machnín, pozemek, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj, Adolf Schwab

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalé oční sanatorium v Machníně koupí Liberec za necelé tři miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.