Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé v Jablonci chtějí komunitní kompostéry nebo zastínění hřiště

Komunitní kompostér nebo zastínění dětského hřiště, to byly nejčastější návrhy, které obyvatelé Jablonce podávali do participativního rozpočtu. Radnice vyčlenila milion korun na projekty, které mohou navrhnout sami obyvatelé. Přišlo 26 návrhů za 1,774 milionu korun, o 23 z nich budou lidé rozhodovat hlasováním v průběhu listopadu a prosince. Vybírat budou nejlepší projekty vždy ve své čtvrti.

Žádný z návrhů radnice nevyloučila. „Jednu a tutéž věc navrhly nezávisle na sobě dvě skupiny. Jde o úpravu vyšlapané zkratky ze sídliště u nemocnice k Brandlu, kterou se chodí na tramvaj. Z toho je zřejmé, že úprava nezpevněné cesty je pro místní velmi důležitá," řekla specialistka na strategické plánování magistrátu Iva Jirmanová. Potřeba obyvatel se podle ní kryje s úmysly města, které má už na úpravu nezpevněné cesty připravený projekt za 1,7 milionu korun. Z hlasování také vypadl návrh infobrány v Kokoníně, to chce radnice řešit v celém Jablonci nejen v Kokoníně.

Milion korun z participativního rozpočtu rozdělilo město do jednotlivých čtvrtí. Nejvíc peněz - 264 tisíc korun, tak bude směřovat do centra, naopak nejmenší částku 41 tisíc korun mají k dispozici obyvatelé Proseče nad Nisou. Nejvíc návrhů - celkem devět, přišlo z městské části Mšeno, sedm z centra a obyvatelé Kokonína poslali šest projektů. Místní budou vybírat v každé čtvrti ty nejlepší. „Platí, že hlasovat mohou občané jen v lokalitách, kde bydlí - když mám trvalé bydliště ve Mšeně, hlasuji o mšenských projektech," doplnila Jirmanová. Vítězné návrhy město příští rok uskuteční.

Participativní rozpočet

Už popáté mohli letos podávat návrhy do participativního rozpočtu obyvatelé v Semilech, k dispozici mají milion korun. V minulosti díky tomu město nechalo opravit například Archivní ulici. Loni lidé navrhli 42 projektů. Poprvé loni rozhodovali o rozdělení peněz také obyvatelé České Lípy. Město na jejich projekty vyčlenilo téměř pět milionů, ze 42 projektů teď postupně realizuje 20. Jsou mezi nimi nová sportoviště, wi-fi na náměstí nebo třeba stojany na kola. Poprvé mohou letos podávat návrhy do participativního rozpočtu také obyvatelé stotisícového Liberce, a to od 25. října do konce listopadu. K dispozici mají pět milionů korun.

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky Jablonec, rozpočet, participativní rozpočet, peníze, projekt, Kokonín, Brandl, Mšeno, kompostoviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Jablonci chtějí komunitní kompostéry nebo zastínění hřiště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.