Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

TIP NA VÍKEND: Krkonošské vodopády v podzimním hávu

PR článek

Vodopády dosahují v Krkonoších úctyhodných výšek i mohutnosti. Padající, šumící a burácející voda má své neopakovatelné kouzlo. A možná i proto jsou vodopády hojně vyhledávaným turistickým cílem. A právě v Krkonoších je vodopádů bezkonkurenčně nejvíce ze všech pohoří v Česku. Najděte i vy ten nejvyšší, nejvodnatější nebo s nejvíce kaskádami, kterému věnujete svůj obdiv.

Pančavský vodopád se svými kaskádami zaujímá výškou 148 m první místo v Česku. Nachází se na svahu na konci Labského dolu. Turisticky přístupná je k němu pouze skalní vyhlídka na jeho hraně. Vodopád můžete pozorovat z modře značené turistické trasy procházející dnem Labského dolu.

Kaskády Bílého Labe spatříte při putování po modře značené turistické trase ze Špindlerova Mlýna k boudě u Bílého Labe. Hlavně zjara dravý tok teče z velké části po obnaženém žulovém skalním podloží s množstvím skalních stupňů a prahů, na nichž se tvoří kaskády a peřeje.

TIP: Některé vodopády kousek od pěších tras zůstávají neznámé. Můžete si je však prohlédnout, protože cesta k nim není v rozporu se zákony o ochraně přírody. Za vidění stojí např. vodopád na Červeném potoce, ke kterému se dostanete z rozcestí v dolní části údolí Bílého Labe, kde odbočuje zelená značka na Špindlerovku. Vydejte se po vozové cestě podél potoka a asi po 300 m dojdete k bývalému kamenolomu. Téměř šestimetrový vodopád tvoří zakončení krátké soutěsky.  

Bohatě vodnatým je Mumlavský vodopád u Harrachova. Po většinu roku voda přepadává v několika oddělených proudech. Vznik vodopádu podmínila puklina, protínající žulový skalní masiv.

Huťský vodopád na Huťském potoce v západní části Krkonoš poblíž Rokytnice nad Jizerou je  svým tvarem i původem výjimečný. Po velkých deštích nebo během jarního tání voda stéká po celé šířce skalního stupně a  proměňuje lokalitu ve velmi efektní, nepravidelně uspořádanou soustavu vodních vějířů. K pozorování slouží vyhlídková plošina.  

Další vodopády můžete objevovat a obdivovat díky brožurám „Vodopády Krkonoš 1“ a „Vodopády Krkonoš 2“, které vydala Správa KRNAP.

Štítky Krkonoše, vodopády, Pančavský, Mulavský, Kaskády Bílého Labe, tip na výlet, turistika, vodopád, kaskáda, Česko, Bílé Labe, potok, Labský důl, Špindlerova bouda, Správa Krkonošského národního parku, Špindlerův Mlýn

TIP NA VÍKEND: Krkonošské vodopády v podzimním hávu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.