Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Revoluci v roce 1989 připomíná před radnicí výstava. Vytvořili ji studenti

Velkoformátové fotografie, které připomínají dění v Liberci po 17. listopadu 1989, jsou od pondělí na náměstí před radnicí v Liberci. Autory konceptu výstavy jsou studenti. „Od začátku to byl záměr, aby to nebyl pohled náš, ale generace, která revoluci nezažila," řekl Tomáš Hasil za spolek G300, který ve spolupráci s radnicí výstavu pořádá.

Právě tím se podle náměstka primátora Ivana Langra (SLK) liší od jiných výstav věnovaných sametové revoluci. „Po celé republice podobných výstav fotografií najdeme velké množství, ale nejsem si jistý, zda najdeme nějakou, kterou by připravily děti, které v roce 1989 nebyly na světě a nemají hodnoty z listopadu 89 dostatečně navnímané. A právě tou prací na výstavě se jim to může velmi snadno dostat pod kůži," uvedl náměstek.

Do projektu se zapojili současní i bývalí studenti střední školy designu interiéru v Liberci - Kateřinkách, podle Hasila vybírali asi z pěti návrhů. Vyhrál koncept bratrů Devátých. „Chtěli jsme vnést do výstavy fotografií určitý charakter a určitý symbol, takže jsme se inspirovali českou vlajkou a celkově rozložení je do klínu české vlajky," uvedl Jiří Devátý. Každý panel s fotografiemi tvarem připomíná písmeno V, jeden ze symbolů sametové revoluce. Na jedné straně panely vytvářejí nápis Svoboda a na druhé datum 17.11.1989.

Výstava k třiceti letům od revoluce

Úterý, 5. listopadu 2019, 09:02

Výstava k třiceti letům od revoluce
Výstava k třiceti letům od revoluce

Podle Devátého se snažili zapojit i další symboly spojené se 17. listopadem. Proto jedna strana s panely začíná snímkem Jana Opletala zastřeleného v roce 1939, kdy následné represe ze strany fašistů vůči českým studentům stály za vznikem Mezinárodního dne studentstva. Druhá strana začíná Janem Palachem, který se upálil v lednu 1969 na protest proti rezignaci lidí na vývoj společnosti po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. „Klín se sbíhá do symbolu 17. listopadu 1989, tedy Václava Havla," dodal Devátý, který se narodil sedm let po sametové revoluci. Díky práci na výstavě ví o událostech před 30 lety více. „Můj pohled na revoluci se prohloubil a znám i konkrétní souvislosti, které vedly k revoluci," dodal.

Na výstavě je přes 20 fotografií, jejich autory jsou hlavně Milan Drahoňovský a Petr Šimr, jsou tam i snímky z ČTK. „Některé snímky jsou známé a některé ne. Vybírali jsme z 2000 fotografií," dodal Tomáš Hasil. Výstava záměrně začala podle něj v předstihu, aby si ji mohlo prohlédnout co nejvíce lidí. Denně jich přes náměstí projde asi 4000, výstava potrvá do 19. listopadu.

Autoři | Foto

Štítky historie, 1989, Liberec, výstava, revoluce, radnice, Sametová revoluce, Tomáš Hasil, Ivan Langer, Václav Havel, Jan Palach, Jan Opletal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Revoluci v roce 1989 připomíná před radnicí výstava. Vytvořili ji studenti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.