Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: V Česku vzniká ojedinělý dokument Svědectví. Nahlédne pod masku živočišného průmyslu

Napadlo vás někdy, co stojí za rozesmátým prasátkem smějícím se na obalu šunky nebo za spokojenou slepičí rodinkou na platu vajec? Odhalit pozadí živočišného průmyslu chce právě připravovaný dokument Svědectví.

Svědectví aneb dokument odhalující pravdu, která měla zůstat skryta. Tak prezentují autoři právě vznikající projekt, který spatří světlo světa přesně za 328 dní. Autoři projektu si přáli zůstat v anonymitě. Chceme, aby byla veškerá pozornost věnována zvířatům. A těm samotným je jedno, kdo ty záběry pořídil,“ vysvětlují.

Na stránkách sledujsvedectvi.cz najdete odpočitávadlo do zveřejnění dokumentu, stejně jako výpovědi lidí, kteří navštívili velkochovy slepic nebo prasat.

Dokumentem chtějí upozornit na podmínky, ve kterých hospodářská zvířata žijí. Zároveň se snaží rozbít pomyslnou stěnu, za kterou se ukrývá pravá podoba živočišného průmyslu. „Dokument veřejnosti odhalí pravou tvář živočišného průmyslu, co se děje, když se nikdo nedívá. Svědectví odkryje, jak moc jsou lidé obelháváni reklamami, které záměrně vytvářejí lživou představu o šťastných zvířatech na louce zalité sluncem,“ sdělili autoři.

Podobných dokumentů v Česku příliš není. A to je další důvod, pro Svědectví vzniká. V České republice dlouho nevznikl žádný dokument, který by byl zaměřen na práva zvířat a to je velká škoda. Lidé tady jsou často přesvědčeni, že záběry zubožených zvířat, které pochází ze zahraničí, jsou výjimkou,“ říkají tvůrci dokumentu a dodávají, že lidé často žijí v mylné představě, že podobné věci se u nás nedějí.

Autoři při natáčení čelili hroznému zápachu nebo mrtvým zvířatům

V České republice se ročně zabije cca 124 milionů zvířat kvůli produkci masa, vajec a mléka.

A právě připravovaný snímek by měl tento mýtus vyvrátit. Svědectví ale bude mnohem více než jen záběry z velkochovů. Bude obsahovat i rozhovory s pestrou škálou lidí. „Natočili jsme rozhovory například s odborníky na výživu, ale také se sportovci, lékaři, psychology, umělci a dalšími lidmi, kteří ukáží, že jíst živočišné produkty není nutné a ani morální.

Premiéra dokumentu proběhne v Praze, následně ho ale najdete na programu mnoha kin po celé zemi.

Svědectví přinese divákům i poměrně drsné zážitky, kterým museli čelit autoři, jenž se vydali do některého z velkochovů. Když jsem vcházela dovnitř, praštila mě přes nos silná koncentrace čpavku. Je to takový sladkokyselý odér, který nepříjemně štípe v krku. Uvnitř bylo navíc šílené vedro a žádná otevřená okna…“ Tak začíná jeden z příběhů, který už nyní najdete na webu o dokumentu. Autorka v něm líčí, jak vypadá zázemí, kde přichází na svět selata.

Už jen trailer k dokumentu Svědectví je velmi emotivní

Už jen líčení takového zážitku může pro někoho být „silný kafe“. „Na konci dlouhé haly byla klec, ve které leželo mrtvé sele a ostatní sourozenci si s ním hráli. Tak moc se tam nudí, že si ke hře vybrali svou mrtvou sestru. Z podobným příběhů sice mrazí, jenže bohužel nejsou, jak uvádí autoři, výjimkou.

Natočit dokument ale není jen tak. Za finálním videem jsou stovky hodiny práce, naježděných kilometrů a spousta emocí. A proto se tvůrci rozhodli spustit crowdfundingovou kampaň na Startovači. A i když do konce zbývá ještě 22 dnů, vybraná částka už přesáhla původní cíl 100 tisíc korun. A jak si vysvětlují tvůrci takový zájem? Svědectví už svým trailerem může šokovat. Zprostředkovává totiž nahlédnutí za oponu něčeho, co se děje každý den a velmi málo o tom víme. Pravděpodobně proto vzbuzuje zájem. Je opravdu skvělé, že se mu na Startovači tak daří.“ Za jakýkoliv další příspěvek ale budou rádi, jelikož podle jejich slov náklady na realizaci tohoto projektu jsou mnohonásobně vyšší.

Foto sledujsvedectvi.cz

Štítky svědectví, dokument, natáčení, zvířata, prasata, slepice, průmysl, Česko, maska, projekt, vejce, Praha

VIDEO: V Česku vzniká ojedinělý dokument Svědectví. Nahlédne pod masku živočišného průmyslu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.