Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na bazilice v Hejnicích je poškozená kupole jedné věže

, aktualizováno 15. listopadu 2019, 12:06

V Hejnicích je poškozená kupole jedné věže barokní baziliky Navštívení Panny Marie, která je národní kulturní památkou. Navenek je to patrné ohnutým křížem, na místě jsou hasiči. Uzavřené je vnitřní nádvoří, řekla krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Hasiči na místo vyslali plošinu i lezeckou skupinu z Liberce. „Řešíme, jak se bezpečně ke kupoli dostat, protože výškovou technikou to nejde. Takže v tuto chvíli se řeší, zda pomocí lezců nebo nějakým způsobem vnitřkem, je to ale velmi složité," uvedla Hložková. Korouhev vážící asi 30 až 60 kilogramů je ve výšce zhruba 30 metrů nad zemí. Hasiči si původně mysleli, že korouhev ohnul silný vítr, podle Hložkové to ale spíše vypadá na špatný stav korouhve.

Podle faráře Pavla Andrše její opravu plánovali. „Koncem srpna se poprvé nahnula, asi o 15 stupňů," řekl. Sehnat specializovanou firmu před zimou ale podle něj nebylo možné, a opravu tak chystali na jaro. "Dříve by nám tam lešení nikdo nepostavil," uvedl.

Bazilika v Hejnicích

Bazilika Navštívení Panny Marie v Hejnicích stojí na místě starého poutního místa, jehož počátky sahají do 12. století, současnou podobu získala v 17. a 18. století. Správcem a vlastníkem objektu je litoměřické biskupství římskokatolické církve. Stavba barokního chrámu je z let 1722 až 1729, stojí na místě kaple ze 14. století. V letech 1692 až 1696 byl ke kostelu přistavěn čtyřkřídlý klášter, který byl posléze předán františkánům. Počátkem 20. století byla bazilika díky hraběti Clam-Gallasovi zrekonstruovaná a byly obnoveny tradiční poutě. V roce 1950 byli z kláštera vyhnáni mniši a areál dlouho chátral. V roce 1990 začala celková rekonstrukce kláštera, přišla na 100 milionů korun a významně se na ní podílela Evropská unie. V roce 2001 byl klášter znovu vysvěcen.

Autoři | Foto Hejnice

Štítky hasiči, Hejnice, bazilika, klášter, Pavel Andrš, Evropská unie, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na bazilice v Hejnicích je poškozená kupole jedné věže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.