Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nakažených žloutenkou je celkem 111, podle odborníků je onemocnění v sestupné fázi

V Libereckém kraji evidují hygienici od počátku roku celkem 109 případů onemocnění žloutenkou typu A. Dalších devět případů se objevilo u nemocných, kteří bydlí mimo kraj. Stále to vypadá, že žloutenka se rozšířila vodou v zahrádkářských koloniích v Turnově.

Ze všech případů má vazbu na Turnov celkem 78 nemocných. „V posledním týdnu přibylo celkem devět nemocných v akutní fázi onemocnění,“ uvedl Vladimír Valenta, ředitel Krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

Ve všech případech šlo o osoby, které byly v kontaktu s nemocnými. Podle Valenty se aktuálně nacházíme v sestupné fázi epidemie. Hygienici se i nadále věnují zdravotnímu dozoru v potravinářských provozovnách a dalších provozovnách. „Dále pokračují depistážní šetření ohnisku nákazy i laboratorní vyšetřování kontaktů nemocných,“ komentoval Valenta.

Hygienici zároveň upozorňují, že by si lidé měli dbát zvýšené opatrnosti při konzumaci ovoce a zeleniny a vyvarovat se pojídání plodů, které byly zalévány nebo omývány užitkovou vodou z neprověřených zdrojů. To se týká i mražených potravin. „Virus VHA je velmi odolný. Přežívá i v zamraženém stavu. Vir je možné zničit varem, pokud působí alespoň 5 minut,“ sdělila mluvčí KHS LK Zuzana Balášová.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky žloutenka, hepatitida, onemocnění, epidemie, nemoc, Liberecký kraj, Vladimír Valenta, Turnov, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nakažených žloutenkou je celkem 111, podle odborníků je onemocnění v sestupné fázi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.