Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Provozovatel musí za pronájem skiareálu v Harrachově platit víc peněz. Spokojeny jsou obě strany

Odvolací soud v Hradci Králové ve sporu ohledně výše nájmu za pozemky v lyžařském areálu v Harrachově nárok státu označil za částečně oprávněný. Stát pronajímá 23 hektarů provozovateli střediska Sportovnímu areálu Harrachov (SAH). Obě strany považují výsledek za svůj úspěch.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) požadoval už před čtyřmi lety na základě znaleckého posudku zvýšení částky za pronájem z 2,2 milionu korun za rok na 3,5 milionu. Tu ale provozovatel střediska považoval za neadekvátní a odmítal zaplatit. Podle propočtů České unie sportu (ČUS), která je většinovým vlastníkem SAH, mají na základě rozhodnutí soudu platit ročně 2,7 milionu. „Aktuální rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové bereme jako první objektivní rozhodnutí ze strany státu. Skončil tím několikaletý soudní spor o výše pronájmu v harrachovském lyžařském areálu," uvedl pro předseda ČUS Miroslav Jansta.

Částečně spokojený stát

Spokojený je částečně i ÚZSVM. „Krajský soud navýšil původní částku stanovenou okresním soudem a přiřkl státu 78 procent požadované částky (včetně částky placené 'dobrovolně' SAH), čímž zároveň uvedl, že částka placená SAH je nedůvodně velmi nízká. To považujeme samozřejmě za úspěch," uvedl v písemném vyjádření mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka. Rozsudek budou ale podle něj ještě detailně vyhodnocovat. „Nesouhlasíme s oceněním pozemků pod komerčními stavbami, zejména pod soukromým hotelem, proto zvážíme podání dovolání k Nejvyššímu soudu," dodal.

ČUS už další soudní řešení sporu nechce. „Ano, mohli bychom se o výši pronájmu státních pozemků soudit dál, ale upřednostňujeme debatu či konstruktivní jednání o budoucnosti," uvedl Jansta.

Pozemky státu tvoří zhruba dvě třetiny lyžařského areálu, který je pátý největší v kraji. Provozovatel střediska před několika lety usiloval o jejich koupi a s ÚZSVM se domluvil na ceně 56,5 milionu korun. V roce 2017 ale stát prodej zastavil, i na základě kritiky v médiích. Podle kritiků byla dojednaná cena nízká. Česká unie sportu nyní míní, že jim výsledek soudu dává za pravdu. Na základě verdiktu spočítali, že obvyklá cena by měla být 52,8 milionu korun. „Chceme nyní jednat se státem, krajem a s lyžařským svazem o budoucí koncepci celého areálu. Jsme na to připraveni," dodal Jansta.

Autoři | Foto Skiareál Harrachov

Štítky soud, Harrachov, skiareál, pronájem, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, lyžařské středisko, pozemek, Sportovní areál Harrachov a.s., Česká unie sportu, z.s., Miroslav Jansta, Hradec Králové, Krajský soud v Hradci Králové, Nejvyšší soud Česk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provozovatel musí za pronájem skiareálu v Harrachově platit víc peněz. Spokojeny jsou obě strany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.