Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Američané udělili padlému psovodovi Tomáši Procházkovi Bronzovou hvězdu. Ocenění převzala rodina

Zástupce amerického velvyslanectví Roger Bowman udělil americkou medaili psovodovi Tomáši Procházkovi in memoriam. Bronzovou hvězdu převzala rodina po padlém vojákovi, kterého zastřelil loni 22. října v Afghánistánu na spojenecké základně afghánský voják. Bronzová hvězda patří mezi tři až čtyři nejdůležitější a uděluje se jen za odvahu v boji, řekl novinářům vojenský atašé velvyslanectví Bowman. Podle něj je to poprvé za poslední dva roky, co je v Praze, kdy byla někomu z Čechů udělena.

Ocenění převzala rodina po zemřelém vojákovi v Centru vojenské kynologie v Grabštejně, kde Procházka před odjezdem do Afghánistánu sloužil. „Jsme na to vyznamenání hrdí, ale je to ztráta syna, je to moc těžké, pořád to bolí," řekla matka zemřelého vojáka Krista Procházková.

Vzájemná spolupráce armád

Náčelník českého generálního štábu Aleš Opata vnímá předání vysokého ocenění jako signál dobré spolupráce s americkými jednotkami. „Už to, že v operaci spolupracujeme s americkými vojáky, potažmo s americkými speciálními silami, je důkazem toho, že mají o armádě České republiky velmi významné mínění a věří naším schopnostem. A to udělení bronzové hvězdy je dalším velmi silným signálem toho, že si vzájemně věříme a jsme spolu schopni spolupracovat," řekl.

Není to první ocenění ze strany USA pro zástupce grabštejnské základny. Americká armáda před lety ocenila i jednoho psa, dostal od ní takzvanou deku hrdinů jako symbol amerického válečného hrdiny. Athos vycvičený k hledání výbušnin před sedmi lety málem nepřežil v Afghánistánu výbuch rakety. Život mu zachránili američtí lékaři, kteří ho operovali.

Čtrnáct padlých

Procházka je jedním ze 14 českých vojáků, kteří padli v Afghánistánu. Na základně Šindánd v provincii Herát ho zabil afghánský voják, který začal střílet na vozidlo s Čechy a kromě Procházky zasáhl i dva příslušníky speciálních sil, kteří utrpěli zranění. Procházka byl in memoriam povýšen do hodnosti štábního praporčíka, letos mu prezident Miloš Zeman udělil medaili Za hrdinství.

Rodiče po zemřelém Procházkovi oceňují, jak se k nim zástupci české armády chovají. Zvou je například na různé akce spojené s výcvikem psů. „Máme příjemnou vzpomínku na syna, když se můžeme zúčastnit nějakých akcí, které byly jeho zaměstnáním, kde psi cvičí. My na to rádi jezdíme, protože to patřilo k němu," uvedl otec zemřelého vojáka Pavel Procházka. Památku jeho syna symbolicky letos uctili v Liberci i při Dnu veteránů. Čestná stráž držela při pietním aktu českou státní vlajku, která loni pokrývala rakev s Procházkovými ostatky.

Autoři | Foto Město Hrádek nad Nisou

Štítky USA, Afghánistán, armáda, ocenění, Bronzová hvězda, Tomáš Procházka, psovod, grabštejn, Chotyně, rodina, Roger Bowman, Praha, Armáda České republiky, Aleš Opata, pes, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Američané udělili padlému psovodovi Tomáši Procházkovi Bronzovou hvězdu. Ocenění převzala rodina  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.