Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Z bývalé školky v Ruprechticích je azylový dům pro ženy a rodiny s dětmi

Už v lednu se sem budou stěhovat první rodiny či maminky s dětmi. V Ruprechticích skončila přestavba bývalé školky ve Věkově ulici. Vznikl zde azylový dům. Rekonstrukce roky prázdného objektu vyšla na 18,2 milionu korun.

Podobná služba v Liberci a vlastně v celém Libereckém kraji chybí. A ani tady azylový dům původně vzniknout nemusel, město ho totiž po přestěhování školky od roku 2012 chtělo prodat, kupec se ale nenašel. Minulé vedení města tak rozhodlo o jeho přestavbě pro sociální účely.

„Až dosud jsme byli schopni pokrýt jen cílovou skupinu muži. Nový azylový dům dá tuto šanci i ženám, jejichž nejbližším útočištěm je zatím Jablonec, a také rodinám s dětmi. Pro ně podobné zařízení zatím neexistuje v celém Libereckém kraji, takže v případě nutnosti se musely takto zasažené rodiny rozdělovat do více azylů, což je v 21. století nepřijatelné,“ řekl náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Azylový dům pro rodiny s dětmi

Úterý, 10. prosince 2019, 16:20

Azylový dům pro rodiny s dětmi
Azylový dům pro rodiny s dětmi

Od ledna se budou do domu stěhovat první klienti, kapacita je dvaadvacet lůžek. Pro deset žen čtyři dvoulůžkové a dva jednolůžkové pokoje a tři samostatné byty 1+kk pro rodiny.

Rekonstrukce trvala devět měsíců a vyšla na 18,2 milionu korun. Město přitom platilo 2,8 milionu, zbytek šel z dotace IPRÚ. 

Azylový dům bude provozovat obecně prospěšná společnost Návrat, která má přes 20 let zkušenost se stejným zařízením Azylového domu pro muže Speramus v centru města. „Troufám si tvrdit, že klienty domu ve Věkově na ulici nerozeznáte od jiných občanů. Budou to zkrátka normální lidé, kteří se jen dostali do nepříznivé životní situace a úkolem veřejné správy a sociálních služeb je jim pomoci ji překonat. Služba bude zároveň sloužit jako jeden z nástrojů bytové politiky města, mohou se z něj rekrutovat klienti režimu Housing First,“ uvádí náměstek primátora Ivan Langr.

Rekonstrukce vily

Stavební práce na objektu bývalé mateřské školy ve Věkově ulici v liberecké čtvrti Ruprechtice byly zahájeny v září 2018. Hotovo bylo v květnu 2019. V rámci stavebních prací byla zrekonstruována všechna 4 podlaží, včetně jednoho podzemního i podkroví. Dvoupatrová vila byla postavena v roce 1912, od roku 2012 byla zcela prázdná a městu se nepodařilo pro ni najít kupce. V roce 2016 vedení města navrhlo její využití pro sociální služby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky věkova ulice, azylový dům, rekonstrukce, Ruprechtice, rodina, Liberecký kraj, Ivan Langer, Liberec, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z bývalé školky v Ruprechticích je azylový dům pro ženy a rodiny s dětmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.