Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Babišův investiční plán? Jen v Libereckém kraji by se utratilo 112 miliard

Národní investiční plán (NIP), který v pondělí představila vláda, počítá v Libereckém kraji v letech 2020 až 2050 s investicemi za 112,305 miliardy korun. Dohromady jde o 55 projektů, přičemž největší objem peněz by měl směřovat do dopravy. V plánu jsou ale také investice do zdravotnictví, památek nebo sportovišť. Z pohledu Libereckého kraje je klíčová modernizace železničních tratí a také Krajské nemocnice Liberec.

Národní investiční plán zahrnuje v celé republice téměř 20 tisíc projektů za osm bilionů korun. Seznam investic se bude podle jeho autorů postupně upravovat a zpřesňovat, protože potřeba veřejných investic významně převyšuje finanční možnosti i absorpční kapacitu Česka. V současnosti je kolem 77 procent investic v plánu určeno pro dopravu. Ze shromážděných investic by měly být v budoucnu vybrány projekty, které budou označeny za strategické.

Miliardy do železnice

V Libereckém kraji počítá ministerstvo dopravy s investicemi za 46,239 miliardy korun, více než 80 procent by mělo směřovat do železnic. Největší akcí by měla být modernizace trati z Mnichova Hradiště do Liberce, která podle odhadů přijde na 25 miliard, dalších osm miliard bude stát modernizace železničního uzlu v Liberci. Investice by měla v budoucnu Liberci zajistit rychlé vlakové spojení do hlavního města. Dnes cesta vlakem z Liberce do Prahy trvá až 2,5 hodiny a nemůže rychlostí konkurovat autu ani autobusu.

„V téhle chvíli je to takový souhrn zbožných přání kraje, měst a obcí a taky státu," poznamenal k investičnímu plánu hejtman Martin Půta. Kraj by podle něj nejvíc uvítal podporu pro modernizaci Krajské nemocnice Liberec. „Miliarda ze státního rozpočtu by tomu projektu hodně pomohla, protože jinak si ji budeme jako kraj muset půjčit od banky nebo od Evropské investiční banky," doplnil hejtman. Nový pavilon urgentní péče přijde podle odhadů na 2,42 miliardy korun, hlavní část nákladů ponese Liberecký kraj, který je majoritním vlastníkem největšího zdravotnického zařízení v kraji.

Obnova Ještědu i divadla

Národní investiční plán ale mimo jiné počítá v kraji také s obnovou předzámčí, barokních teras a hospodářského dvora zámku v Zákupech za 425 milionů korun. Je v něm 400 milionů na obnovu horského hotelu a vysílače Ještěd a stejná částka i na rekonstrukci Divadla F.X. Šaldy v Liberci. Půl miliardy je v něm třeba modernizaci areálu skokanských můstků v Harrachově. Počítá například i s výstavbou nových hokejových hal v Hrádku nad Nisou, Novém Boru, Jilemnici a Semilech a rekonstrukcí Svijanské arény v Liberci a hokejového stadionu v Jablonci nad Nisou.

Autoři | Foto KNL

Štítky vláda, investice, Liberecký kraj, Andrej Babiš, projekt, železnice, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, Česko, Ministerstvo dopravy České republiky, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babišův investiční plán? Jen v Libereckém kraji by se utratilo 112 miliard  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.