Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé na Andělu drží hladovku, upozorňují na klimatickou krizi. Mezi nimi i Zuzana z Liberce

Skupina osob v těchto dnech sedává na ulici před obchodním centrem Nový Smíchov na pražském Andělu a drží hladovku za klima. Tak se jmenuje akce, která má za cíl celkově zviditelnit téma klimatické krize. Náš cíl je takový, aby Česká republika vyhlásila stav klimatické nouze, říká jedna z takzvaných hladovkářek Zuzana Žežulková Maličká, která žije v Liberci.

Cílem je upozornit na téma klimatické krize

Skupina pěti hladovkářů se hlásí k hnutí Rebelie proti vyhynutí. Toto celosvětové hnutí vzniklo v Anglii na podzim minulého roku a podle Zuzany má organizace tři hlavní cíle. „Prvním je vyhlášení klimatické nouze. Druhý cíl je, aby vláda a média říkali pravdu o klimatické situaci. Třetím požadavkem je, aby vzniklo shromáždění lidu, které bude jednat a spolupracovat s vládou,“ vysvětluje.

Zmíněná pravda, kterou mají říkat vláda média, je podle Zuzany taková, že klimatické změny mají velký dopad na Zemi. „V budoucnu nás budou tyto změny hodně ohrožovat, pokud nezačneme jednat co nejdřív,“ povídá.

Jak a kdy hladovka skončí?

Hladovka za klima, jak se jmenuje protestní akce, které se Zuzana účastní na pražském Andělu, má za cíl celkově zviditelnit téma klimatické krize. „Náš cíl je takový, aby Česká republika vyhlásila stav klimatické nouze,“ říká, ale zároveň dodává, že si vůbec není jistá tím, že právě tímto způsobem hladovka skončí. „Bylo by ideální, kdyby to tak dopadlo, ale sama si tím tedy nejsem úplně jistá,“ říká Zuzana Žežulková Maličká.

Jak dlouho Zuzana vydrží hladovět, to sama neví. „Motivací je pro mě šestasedmdesátiletý pán v Anglii, který drží hladovku dvacátý pátý den,“ vysvětluje. Plán na Vánoce zatím Zuzana nemá stanovený. „Myslím si, že o Vánocích už jíst budu, ale pořádně nad tím nepřemýšlím. Pokud mi bude dobře, je možné, že vydržím i přes Vánoce,“ přemýšlí.

„Měla jsem depresi, bylo mi špatně od žaludku...“

Rozhovor jsme pořizovali v pondělí večer, kdy Zuzana hladověla čtvrtý den, přesto působila relativně svěžím dojmem. „Dnes je to lepší, ale včera byla krize, měla jsem velký hlad, měla jsem depresi, bylo mi špatně od žaludku, tělo si zvykalo na nový režim, ale dnes mi přijde, že už je to lepší. Piju hodně čaje a vody,“ popisuje praktickou stranu hladovky.

Na pražském Andělu hladoví za klima společně se Zuzanou ještě další lidé. „Patra hladovkářů je různorodá. Já jsem z Liberce, jsou tu lidi z Prahy, ale i cizinci. Jsme vesměs mladí lidé, nejstarší má asi čtyřicet let,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Extinction Rebellion Praha

Štítky hladovka, klima, krize, anděl, Praha, Zuzana Žežulková Maličká, klimatická krize, Liberec, podnebí, Česko, Nový Smíchov, Anglie, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na Andělu drží hladovku, upozorňují na klimatickou krizi. Mezi nimi i Zuzana z Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.