Počasí dnes18 °C, zítra27 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Veterinární správa nařídila mimořádná opatření kvůli slintavce a kulhavce v Turecku

Státní veterinární správa přistoupila k nařízení mimořádných veterinárních opatření kvůli slintavce a kulhavce, která se aktuálně vyskytuje zejména v Turecku. Mohlo by totiž hrozit zavlečení těchto onemocnění do Česka.

Opatření se týkají hlavně vstupu lidí a vjezdu vozidel do Česka právě z oblastí, kde se slintavka společně s kulhavkou vyskytují. Přestože se to tak nemusí zdát, pro některé chovatele je vývoz skotu do Turecka významný.

„Kvůli zhoršené nákazové situaci jsme se rozhodli přijmout mimořádná veterinární opatření,“ uvedl ředitel SVS Zbyněk Semerád. Nařízeními se musí řídit chovatelé skotu, ovcí a prasat. Co se týká osob vstupujících do Česka z oblastí nákazy, musí všechny projít důkladnou osobní hygienou i dezinfekcí obuvi. Zároveň jsou povinny využít jednorázový oblek.

Slintavka a kulhavka (SLAK) jsou vysoce nakažlivá onemocnění vyskytující se především v Africe, některých částech Asie nebo v Jižní Americe. Projevuje se horečkou a tvorbou puchýřů a aftů. Přenáší se kontaktem se zvířetem, vzduchem a také mechanicky na povrchu zvířat, lidí i nástrojů.

A opatření se týkají i vozidel. „Ta projdou čištěním a dezinfekcí. O všech těchto postupech je nutné navíc vést záznamy, které musí chovatel uchovávat 12 měsíců,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. V případě nedodržení těchto opatření hrozí tučné pokuty. Fyzickým osobám ve výši až 100 tisíc korun, právnickým nebo fyzickým podnikajícím osobám až dokonce do 2 milionů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky SVS, slintavka, kulhavka, Turecko, Státní veterinární správa České republiky, Česko, Afrika, Asie, Jižní Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterinární správa nařídila mimořádná opatření kvůli slintavce a kulhavce v Turecku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.