Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rok 2019 v liberecké ZOO: Skoro čtyři sta tisíc lidí, ochranářské projekty i posunuté výročí

S příchodem Nového roku ZOO Liberec již tradičně přináší stručný přehled událostí, které se v nejstarší zoo v Čechách v uplynulém roce udály. Rok 2019 se do historie zoo zapíše jako rok plný překvapení a nových zásadních kroků pro její další směřování.

Zoologická zahrada Liberec v roce 2019 opět potvrdila svoji pozici jednoho z nejoblíbenějších turistických cílů v severních Čechách. Jejími branami prošlo přibližně 390 tisíc návštěvníků, což by mohla být vůbec nejvyšší návštěvnost za posledních 20 let. „Na přesné číslo si ale bohužel budeme muset ještě chvíli počkat. V průběhu prosince došlo ke kolapsu vstupenkového a pokladního počítačového systému a my v tuto chvíli nemáme přístup k přesným datům. Na nápravě intenzivně pracujeme,“ vysvětluje ředitel David Nejedlo.

Dobré počasí i přírůstky

Důvodem vysoké návštěvnosti bylo zejména příznivé počasí, ale také zajímavé akce pro veřejnost, nový výhodný systém permanentek a v neposlední řadě i nové zvířecí přírůstky. Mezi zcela nové druhy, které obohatily libereckou kolekci chovaných zvířat, patří zoborožci hrubozobí, zoborožci temní nebo rajka královská. Všichni tito unikátní opeřenci našli domov v pavilonu tropů, který prošel v uplynulém roce částečnou rekonstrukcí.

Rok 2019 byl v liberecké zoo ale bohatý i co do počtu narozených či vylíhlých mláďat. Mezi ta nejvzácnější z nich patří bezesporu sourozenci lvů berberských, kteří přišli na svět začátkem května. O měsíc později se zahrada radovala z nových mláďat orlosupů bradatých. Poprvé vcelé stopatnáctileté historii se totiž podařilo odchovat rovnou dvě ptáčata vjedné sezóně. Chovatelsky významný byl ale i odchov kriticky ohroženého gibona bělolícého či ohroženého kočkodana Dianina. „Jsem velice rád, že se liberecké zoo daří naplňovat své poslání a že se svým chovem podílí na záchraně vymírajících druhů. Jen v roce 2019 u nás přišlo na svět celkem 86 mláďat. Nejvíce z nich bylo opět na úseku kopytníků, a to například ve stádu ohrožených sambarů skvrnitých, urialů bucharských, oslů somálských nebo žiraf Rothschildových,“ dodává zoolog Jan Hanel.

Ochrana přírody

Významné ochranářské úspěchy liberecká zoo ale zaznamenala i na poli in-situ ochrany přírody. Terénní pracovníci zahrady se podíleli na boji proti černému obchodu se želvovinou a želvími vejci na indonéském ostrově Berau (výchovně od Bornea). Ve spolupráci s tamní státní správou spálili veškeré výrobky z želvoviny v oblasti a pomohli dostat za mříže jejich dealery a prodavače, kteří s touto nelegální činností i přes opakované výzvy nadále pokračovali. V roce 2019 se Zoo Liberec také podílela na vzniku nového ochranářského projektu na záchranu zeber bezhřívých. Čeští odborníci pod vedením libereckého zoologa Luboše Melichara v létě 2019 podnikli expedici do Ugandy s cílem zmonitorovat početnost zbývající populace zeber bezhřívých ve volné přírodě a následně před vědeckou obcí vystoupili s překvapivými závěry. Potvrdili výskyt zeber bezhřívých i v místech, kde je nikdo nečekal. V přírodní rezervaci Pian Upe zdokumentovali další populaci čítající několik desítek jedinců. 

Výsledky expedice tak dávají naději, že by se hrozbu vyhubení těchto vzácných zeber mohlo podařit odvrátit. S koncem roku 2019 liberecká zoo také úspěšně dovršila a zakončila své předsednictví celosvětové ochranářské kampaně snázvem Silent Forest (Ztichlý les), vrámci které usilovala o záchranu ohrožených zpěvných ptáků v oblasti Indonésie. Ke kampani se během jejího dvouletého trvání připojilo dalších 250 zoologických zahrad z 32 zemí světa a realizačnímu týmu kampaně složenému převážně z pracovníků liberecké zoo se podařilo nashromáždit finanční prostředky ve výši přibližně dvanácti milionů Kč. Ty jsou v plné výši využity na realizaci konkrétních ochranářských projektů v Indonésii, mezi které patří například stavby 3 záchranných center pro pěvce na ostrovech Jáva, Sumatra a Nias, ochrana pralesa či výzkumné aktivity mapující početnost zbývajících populací zpěvných ptáků ve volné přírodě.

Šetření EAZA

Zoo Liberec také prošla náročným a tvrdým dvoudenním kontrolním šetřením Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), jejímž členem je již od roku 1993. I díky zmiňovaným chovatelským úspěchům, terénním ochranářským projektům, propracovanému systému vzdělávání a erudovanému týmu pracovníků se liberecké zoo podařilo své členství v asociaci obhájit a na dalších sedm let si udržet své místo mezi moderními a respektovanými evropskými zoologickými zahradami. EAZA kontrolní tým však také poukázal na některé dílčí nedostatky v zastaralých expozicích a patrnou podinvestovanost areálu. To jsou věci, které zoo musí během oněch sedmi letech napravit.

Oslavy výročí, které už bylo

Rok 2019 se ale měl stát v historii zoo výjimečným především díky plánovaným oslavám stého výročí založení nejstarší zoologické zahrady v tehdejším Československu. Zoo již s předstihem připravovala celou řadu programů, tematických akcí pro veřejnost a návštěvníky a připravila unikátní kolekci propagačních suvenýrů. O to větší překvapení a rozruch způsobily překvapivé poznatky badatelů, kteří nalezli nové historické prameny dokládající, že rokem založení zoo nebyl rok 1919, ale již 1904. Zoo Liberec tak v uplynulém roce místo jubilejní stovky slavila rovnou výročí sto patnácté. Z počátku nepříjemná zápletka ale nakonec zvýšila zájem o zoologickou zahradu možná více než samotné plánované sté výročí a o kuriozních oslavách v Liberci se rázem dozvěděla celá republika.

Jedním z dárků, které si zahrada ke svému výročí nadělila, bylo strategické rozhodnutí o rozšíření areálu zoo o nové více než desetihektarové území s pracovním názvem Údolí ohrožené divočiny. Tento smělý plán nakonec posvětili i liberečtí zastupitelé a ještě tentýž rok město Liberec schválilo a začalo pracovat na změně územního plánu.

Rekonstrukce v areálu

V průběhu celého roku se pracovníkům zoo podařilo realizovat také několik významných rekonstrukcí a areál zoo oživit novými prvky. Rozsáhlými úpravami prošel například pavilon tropů, kde byly vybudovány zcela nové voliéry pro nové druhy ptactva. Pro zvýšení komfortu návštěvníků během prohlídky přibylo v areálu zoo několik nových krytých zákoutí a vyhlídek, které je uchrání před deštěm i prudkým sluncem. Mezi ně patří zbrusu nové vyhlídky u antilop koňských, mravenečníků velkých a sambarů skvrnitých, ze kterých mohou návštěvníci pozorovat tato zvířata z bezprostřední blízkosti bez jakýkoliv rušivých bariér.

Novinkou z loňského roku je také tzv. ZOOKINO, ve kterém liberecká zoo promítá dokumenty o chovaných zvířatech a svých terénních projektech ve světě. Ve vstupní hale do zoo také „vyrostl“ tzv. Strom biodiverzity, který symbolizuje spolupráci, sounáležitost a pomoc. Korunu stromu zdobí na pět stovek svítících lístků, vyrobených z foukaného českého křišťálu. Svůj unikátní lístek s vygravírovaným jménem může získat každý, kdo chce zahradu podpořit ve zvýšení její ekonomické soběstačnosti.

„Všem příznivcům, sponzorům a návštěvníkům, kteří si k nám našli v roce 2019 cestu a přispěli na provoz a rozvoj naší zoo, mnohokrát děkujeme. Jen díky jejich podpoře můžeme naplňovat naše poslání a chránit ohrožené druhy a biologickou rozmanitost na naší planetě,“ dodává David Nejedlo.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto ZOO Liberec

Štítky ZOO Liberec, zoo, rok 2019, zoologická zahrada, projekt, Zoologická zahrada Liberec, zahrada, příroda, Liberec, Česko, European Association of Zoos and Aquaria, Severní Čechy, Indonésie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok 2019 v liberecké ZOO: Skoro čtyři sta tisíc lidí, ochranářské projekty i posunuté výročí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.