Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Blíží se období ledního bruslení. Záchranářské desatero radí, jak se na ledové ploše chovat

Nastává období, kdy se na vodní plochy zanedlouho vydají bruslaři. Tento sport s sebou ale nese i nebezpečí v podobě propadnutí se do ledové vody. A jak se při této situaci zachovat nebo jak zjistit, že je voda dostatečně zamrzlá? Na to zná odpověď záchranářské desatero.

„Pokud se člověk propadne, měl by zachovat klidnou hlavu. Měl by se otočit na stranu, ze které přišel, a tudy se snažit vylézt, protože je tam předpoklad silného ledu. To je takové pravidlo,“ popisuje šéf vodních záchranářů Milan Bukáček a dodává: „Snažím se co nejrychleji z vody vylézt způsobem, abych rozložil váhu (tulením způsobem). Správně vylézt je asi to nejsložitější. Zásadní je, okamžitě se z vody dostat ven. Pokud to nejsem schopen zvládnout sám, jsem například zraněný nebo ztratím orientaci, snažím si zavolat pomoc, upozornit na sebe. K tomu jsou zase takové základní pomůcky jako je například píšťalka.“

Člověka, který se do vody dostane, je velmi důležité co nejrychleji dostat do tepla, ale pozor, ne do horké vany. Mohlo by totiž dojít k takzvané smrti ze záchrany. Takže zahřívat pěkně postupně.

Záchranářské desatero bezpečného chování na ledě:

  • Pokud nemáš jistotu, že Tě led unese, nevstupuj na něj! Velmi zrádný je zasněžený led, také popraskaný nebo rozbředlý led (po oblevě)
  •  Nevstupuj na led pokud nemá alespoň 10cm. Nosnost, tloušťku, pevnost ledu vyzkoušej tím co je k dispozici (kamenem, sekerou apod.). Při zkoušení ledu se zajisti (např. kolegou).
  •   Nepohybujte se na ledě ve skupinách. Nejblíže mohou být osoby na vzájemné natažení paží cca 3m.
  •   Na ledě se chovej velmi obezřetně! Při praskání ledu nepokračuj v pohybu a více rozlož svou váhu na ploše.
  •   Při pohybu na zamrzlých plochách používejte sebezáchranné hroty, které máte připravené k okamžitému použití na krku. Pomocí hrotů se zachytíte i na mokrém ledě, který klouže a dokážete se dostat na pevnější plochu.
  •   Pro zajištění své bezpečnosti se jistěte lanem nebo použijte dostupné pomůcky, které vám po prolomení pomohou se udržet na hladině.
  •  Vyvarujte se vstupů na led na přítocích, odtocích, pod mosty a dalších místech, kde hrozí nerovnoměrné promrznutí ledu.
  •  K záchraně volejte záchranáře na dostupných tísňových linkách 112,150,155
  •   Pokud je záchrana nezbytná, pak při přiblížení se zajistěte lanem a rozložte svou váhu (plížení, živý řetěz, použití desek, žebříku, lyží, pet lahve, bidla apod.). Vybavte se dostupnými pomůckami pro případné nadlehčení, kdybyste propadli do vody (např. plovací vesta, nafukovací člun).
  •  Postiženého při vědomí po vytažení na pevný břeh svlékněte z mokrého oděvu a zajistěte mu suchý oděv (thermoizolační fólii apod.), případně zabalte do přikrývek, aby mu bylo teplo. V případě bezvědomí zajistěte životní funkce, případně zahajte resuscitaci a vyčkejte příjezdu zdravotnické záchranné služby.

    Ohodnoť článek

    Autoři

    Štítky lední bruslení, záchranáři, Lipno, desatero, nebezpečí

    Komentáře

    Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

    Blíží se období ledního bruslení. Záchranářské desatero radí, jak se na ledové ploše chovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

    Můj profil Bez reklam

    Přihlášení uživatele

    Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

    Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
    kodexem
    a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

    Zapomenuté heslo

    Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.