Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hory byly o víkendu plné, i když sněhu je stále málo

Na horách v Libereckém kraji byly o víkendu stovky lyžařů, běžkařů a turistů. Provoz v areálech je zatím omezený, přírodního sněhu je stále málo. V zimních střediscích zůstávají nyní hlavně Poláci. V Polsku je 6. ledna na Tři krále státní svátek. Na lyžařské kurzy míří na hory školáci.

V největším středisku v Libereckém kraji v Rokytnici nad Jizerou bylo v sobotu zhruba 1300 návštěvníků a podobné to bylo i dnes. „Je to podprůměr, ale to je dané omezeným provozem areálu," řekl ředitel střediska Vít Pražák. Při plném provozu může v areálu lyžovat až 4000 lidí.

Lanovka na Lysou horu doposud vozila pouze turisty a běžkaře. „Teď už je tam konečně mráz, takže se soustředíme právě na Lysou horu, abychom mohli pustit modrou sjezdovku pro lyžaře," uvedl Pražák. „Děláme pro zprovoznění dalších tratí maximum, od středy by provoz mohl být už ucelený," dodal.

V Rokytnici je nyní hodně slyšet polština stejně jako například v Harrachově. Na polské straně Krkonoš je totiž ještě méně sněhu než na české a navíc slaví Poláci 6. ledna státní svátek na Tři krále, řada jich proto na českých horách zůstala.

S ohledem na to, že v provozu jsou střediska jen částečně, tvořily se u vleků dlouhé fronty. „Zájem byl až extrémní. Protože jezdí jen jedna strana, tak byl zmatek i při parkování. Auta stála ve městě i na dětském hřišti," řekl náčelník lanovky v Harrachově Martin Nedvěd. Na lanovku čekali lidé až půl hodiny. Počasí přálo milovníkům zimních sportů spíše dnes, v sobotu foukal vítr.

V Pasekách nad Jizerou připadlo o víkendu zhruba 15 centimetrů sněhu. V provozu byla jedna sjezdovka a jedna lanovka. „Lidí přišlo dost. Dneska je vylákalo i sluníčko," řekl Martin Říha ze střediska, kde provozovatelé pokračují se zasněžováním.

Poprvé se v sobotu lyžovalo na nejdelší sjezdovce Skalka na libereckém Ještědu. Jezdil také vlek F10 pod kabinkovou lanovkou, kde mohou zájemci využít večerního lyžování od 18:00 do 21:00 vždy ve středu, pátek a sobotu. „Spokojení jsme s návštěvností, ale vzhledem k tomu, že není v provozu celý areál, přijeli hlavně skalní lyžaři," řekla mluvčí areálu Renata Balašová. Díky mrazu pokračovali provozovatelé ze soboty na neděli v zasněžování. Cílem je propojit svahy na severní straně.

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky počasí, rekreace, hory, Liberecký kraj, lyžování, lanová dráha, lyžař, Polsko, Rokytnice nad Jizerou, Lysá hora, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hory byly o víkendu plné, i když sněhu je stále málo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.