Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Obyvatelé v Semilech rozhodli o využití milionu z rozpočtu města

Obyvatelé v Semilech rozhodli o využití zhruba milionu korun z městského rozpočtu. V rámci takzvaného participativního rozpočtu podpořili v hlasování rozšíření kapacity skautské klubovny a rekonstrukci spodní části schodiště kostela sv. Petra a Pavla. Každá z akcí přijde na více než půl milionu korun. Obyvatelé navrhli 28 projektů, tyto dva dostaly nejvíc hlasů. ČTK o tom dnes informovala

„Do hlasování se zapojilo 539 občanů města Semily starších 16 let, z toho 11 lidí hlasovalo elektronicky a tři využili možnost distančního hlasování," doplnil místostarosta Tomáš Sábl (Volba pro Semily). Hlasující podle něj odevzdali celkem 870 platných hlasů. „Z toho vyplývá, že 38,6 procenta z nich nevyužilo svůj druhý hlas a hlasovali pouze pro jeden projekt," dodal.

Participativní rozpočet má město asi s 8400 obyvateli už šest let, v minulosti díky němu radnice dala opravit například Archivní ulici nebo vybudovala nový chodník s osvětlením v ulici Mikoláše Alše. „Navrhovat může kdokoliv, dokonce není ani podmínkou, aby to byl obyvatel Semil. Hlasovat už ale mohou jen lidé s trvalým bydlištěm v Semilech," řekl Sábl. Hlasovat mohou i mladí lidé od 16 let. „Chceme aby se mladí naučili o město zajímat a zapojovali se do rozhodování," řekla starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Poprvé letos budou o rozdělení pěti milionů z rozpočtu rozhodovat obyvatelé stotisícového Liberce. Loni se realizovaly první projekty z participativního rozpočtu také v České Lípě. Do nultého ročníku navrhli lidé 42 projektů, v hlasování jich vybrali 20 dohromady za 4,6 milionu korun. Třeba plány na vybudování dětského hřiště na sídlišti Sever ale zhatili vandalové, kteří zničili vše, co firma udělala. Radnice proto projekt ukončila a připravené herní prvky použila jinde. Letos v rozpočtu peníze na podobné akce nejsou, radnice chce podle starostky Jitky Volfové (ANO) projekt vyhodnotit a podmínky upravit.

Autoři | Foto Skalnimesta.cz

Štítky Semily, rozpočet, peníze, projekt, Mikoláš Aleš, Jitka Volfová, Lena Mlejnková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé v Semilech rozhodli o využití milionu z rozpočtu města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.