Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Severní obzor v neděli nad ránem prořízl jasný meteor

Pokud jste byli v neděli okolo 4. hodiny ranní ještě vzhůru, mohli jste si něco přát. Nočním nebem totiž prosvištěla "padající hvězda", mimořádně jasný meteor, který se podařilo natočit. Bolid shořel nad polským městem Poznaň.

Každý, kdo miluje večerní oblohu a s nadějí čeká na padající meteory, mohl v neděli nad ránem sledovat hotový skvost. Severní obzor proklál bolid, který byl mimořádně jasný. Jeho shoření v atmosféře se podařilo hned několikrát zachytit. 

Ačkoli meteor shořel nad polským městem Poznaň, zahlédnout jste ho mohli i z Česka. Video s padající "hvězdou" na svém facebooku zveřejnil Vojtěch Baranec.

Bolid  je název pro velice jasný meteor – tedy světelný jev. Mezinárodní astronomická unie sice nemá pro tento termín oficiální definici, za bolid se ale považuje meteor jasnější než zhruba −3 magnitudy. Jindy se za bolid považuje meteor jasnější než Venuše (−4 magnitudy).

„Osobně jsem už párkrát v životě viděl padat hvězdu, ale nikdy to nemělo takový efekt. Z videa to úplně poznat nejde, ale ta záře byla fakt obrovská,“ popsal bolid Vojtěch Baranec.

V obecném významu se jako bolid označuje libovolný meteor, který vyvolá všeobecnou pozornost. Tedy nejde jen o jasnost, ale někdy i o délku.

Explozi meteoru, ke kterému došlo v Polsku, zachytily i místní kamery a pohled je to skutečně neuvěřitelný. 

„Světelný úkaz se jmenuje meteor, způsobuje ho meteoroid, který vlétá do atmosféry. Pokud by něco dopadlo na Zemi, říkáme tomu meteorit,“ vysvětluje pojmy Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR.

„Zda na zem spadly nějaké pozůstatky, řádově několikagramové, se ještě neví. Astronomický ústav AV ČR jej zachytil na několika kamerách po Česku a momentálně zpracovává data. Každopádě žádnou paniku a už vůbec v tom nehledejte mimozemšťany,“ poznamenal na Facebooku český astronom Petr Horálek.

Podobný bolid může padat i každou noc, pokud je ale zataženo nebo příliš svítí Měsíc, není vidět. Lidé také nejčastěji v době, kdy světelná tělesa brázdí oblohu, už klidně spí. Nejčetnější "padání hvězd" můžeme sledovat okolo 12. srpna. Na noc, kdy atmosférou proletí 110 meteorů za hodinu, se připravují hvězdárny i lidé mnohdy celý rok. Perseidy, jak se kvůli radiantu v souhvězdí Persea těmto meteorům říká, můžeme sledovat i letos. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vojtěch Baranec, Panorama Poznania Online, Hvězdárna a Planetárium Brno | Zdroj ČTK, Policie ČR

Štítky bolid, meteor, Polsko, Brno, Poznaň, Facebook, Česko, Astronomický ústav Akademie věd České republiky, Mezinárodní astronomická unie, Měsíc, Petr Horálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Severní obzor v neděli nad ránem prořízl jasný meteor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.