Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Inspektoři objevili vanilku, která se jako zcela přírodní pouze tvářila

Silně aromatická vanilka je oblíbeným dochucovadlem ale také poměrně nákladnou komoditou, zvláště když se jedná o ryze přírodní produkt. A právě v jednom takovém přípravku objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) i látky, které tam být neměly.

Potravinu s názvem Bourbon vanilka mletá podrobili inspektoři kontrole v rámci nákupu na e-shopu www.kitchenette.cz. „Širokospektrální analýza odhalila v této potravině přítomnost syntetického ethylvanilinu,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Tato látka není rostlinného původu a navíc vůbec nebyla uvedena na obalu potraviny. „Tím došlo ke klamání spotřebitele a údaje byly zavádějící,“ sdělil Kopřiva. Inspektoři následně zjistili, že výrobcem je společnost bio nebio s.r.o. a dodavatelem společnost Božské príchute s.r.o.

„S kontrolovanými osobami zahájí inspekce správní řízení o uložení pokuty,“ dodal mluvčí s tím, že falšování týkající se právě vanilky není vzhledem k ceně této komodity nijak výjimečné.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto szpi.gov.cz

Štítky inspekce, vanilka, SZPI, vanilovník, Státní potravinářská inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspektoři objevili vanilku, která se jako zcela přírodní pouze tvářila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.