Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecký kraj po požáru ve Vejprtech prověřuje svá zařízení pro mentálně postižené

Liberecký kraj začal prověřovat protipožární zabezpečení svých domovů pro postižené nebo seniory. Chce tak zabránit podobné tragédii, jako byla ta, při které v neděli ve Vejprtech na Chomutovsku zemřelo osm klientů domova pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením.

„Bylo to logicky to první, co mě napadlo, když jsem viděl, co se stalo. Minimálně u těch starých baráků to prověřit necháme, protože některé objekty nejsou v dobrém stavu, snažíme se svá zařízení transformovat, ale nejde to tak rychle, jak bychom si přáli," uvedl náměstek hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda (ČSSD). Tím nejmenším je podle Svobody dovybavení objektů protipožárními hlásiči a detektory kouře, pokud se ukáže, že někde chybějí. Takové zařízení lze na internetu pořídit za cenu zhruba od 150 korun.

Liberecký kraj je zřizovatelem 19 sociálních zařízení, jejichž služeb využívá téměř 1700 lidí. Jde většinou o pobytová zařízení, která zajišťují 80 procent lůžkové péče v kraji. Miliony korun investoval v posledních letech kraj do transformace zejména domovů pro lidi s mentálním či kombinovaným postižením. Rodinného bydlení se tak dočkaly třeba klientky domova v Mařenicích, ale i část postižených žen z Domova Sluneční dvůr v Jestřebí na Českolipsku. Tam by měla transformace skončit do dvou let.

„V našem zařízení máme všude elektronický protipožární systém, hlásiče, které jsou vyvedeny na pracoviště, kde jsou zaměstnanci noční služby. Máme samozřejmě hasicí přístroje, hydranty a požární hlídku, pravidelně každý rok vše prověřujeme," řekl Pavel Kos, ředitel Domova Sluneční dvůr, kde se starají o čtyři desítky žen s kombinovaným postižením ve věku od 36 do 78 let. Areál dvora tvoří několik samostatných budov, které by jinak bylo obtížné ohlídat. „Ve všech místnostech, kde bydlí klienti, máme požární hlásiče, protože se stávalo, že i na pokojích si klientky třeba zapálily," dodal. Zabezpečení je i v bytech, kam se ženy postupně stěhují.

Doplnění požárních hlásičů plánuje liberecký APOSS (Ambulantní a pobytové sociální služby), který se v domech v Liberci a v Nové Vsi stará o dospělé klienty s mentálním postižením a poruchami autistického spektra. „V současné době nemáme v Nové Vsi čidla, ten objekt je starý, ale počítáme s tím, že je tam doplníme. Nebude to napojené na pult centrální ochrany, jako to máme tady v Liberci, ale budou zvukové," řekla ředitelka zařízení Ivana Vodrážková. I když se podle ní zařízení s žádným problémem se založením požáru zatím nesetkalo a nikdo z klientů nekouří, chtějí i tam zabezpečení posílit. Kraj zároveň připravuje výstavbu nových domů, kam klienty z nevyhovujícího objektu v Nové Vsi přesune.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky požár, Liberecký kraj, Vejprty, kontrola, domov, okres Chomutov, Pavel Svoboda, dvůr, Nová Ves, ČSSD, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj po požáru ve Vejprtech prověřuje svá zařízení pro mentálně postižené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.