Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Městské informační centrum projde rekonstrukcí. Stane se z něj Liberec v kostce

Městské informační centrum v Liberci čeká letos přestavba. Stávající prostory v budově Nového magistrátu v horním centru stotisícového města už nevyhovují a zastaralé je i vybavení. Rekonstrukce je podle náměstka primátora pro cestovní ruch Ivana Langra nutná (SLK) nutná i s ohledem na projekt Via sacra. „Aby městské informační centrum plnilo místo ústředního bodu české části Via sacry," řekl.

Turistická stezka Via sacra vede již více než deset let Trojzemím, přes Německo, Česko a Polsko. Propojuje výjimečné sakrální památky v Horní Lužici, severních Čechách a Dolním Slezsku. V Liberci jsou na trase turistické stezky kostel Nalezení svatého Kříže s morovým sloupem, židovský hřbitov s památníkem obětem šoa a před více než 40 lety zbouraný evangelický kostel, jehož historii připomíná pamětní deska v parku na náměstí Českých bratří.

Rekonstrukce infocentra včetně pořízení nového vybavení si bez daně vyžádá asi dva miliony korun. Liberecká radnice nyní hledá firmy, které provedou modernizaci a dodají nový nábytek. Cílem je dokončit přestavbu před zahájením letní sezony, kdy do infocentra chodí nejvíce lidí. Měsíčně tam zavítá od 2000 do 5000 návštěvníků. Nový koncept infocentra vychází z myšlenky vytvořit uvnitř interiéru pomyslnou kostku, která bude v sobě nést veškeré informace o městě - Liberec v kostce. „Změní se to tady včetně vybavení. Modernizovaný bude design pro návštěvníky, posezení a jiná bude i prezentace vitrín se zbožím," uvedla vedoucí oddělení cestovního ruchu Barbora Hodačová. Podle ní bude prostor pro návštěvníky větší i přívětivější i díky tomu, že už tam nebude pult prodloužený do tvaru L. „Bude do roviny," dodala.

Modernizace infocentra v Turnově

Modernizaci infocentra chystá i Turnov v Českém ráji, realizace projektu za sedm milionů korun je ale závislá na získání dotace. V plánu radnice je výrazné rozšíření prostor infocentra do míst, kde dříve bývala restaurace. Podle studie by se mělo rozšířit o návštěvnické centrum s krátkodobými výstavami a informacemi o místní historii, řemeslech a zajímavých místech v blízkém okolí. Jednotlivá témata by centrum mělo přibližovat s ohledem na praktické využití návštěvníky. Počítá se také s vytvořením klidové zóny, kde se budou moci turisté občerstvit či si zajít na toaletu.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Liberec, infocentrum, přestavba, turistické centrum, rekonstrukce, Ivan Langer, Starostové pro Liberecký kraj, Německo, Polsko, Česko, Horní Lužice, Barbora Hodačová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městské informační centrum projde rekonstrukcí. Stane se z něj Liberec v kostce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.